Belgiske legoknektens öl

Valeir-Statue_500
Brouwerij Latte grundades 1818 av Valère Latte i Gavere, som är en by och kommun i östra Flandern. Latte sålde bryggeriet till René Contreras och på 1920-talet tog hans syskonson Marcel Contreras över och det var då som bryggeriet fick sin nuvarande form och sitt nuvarande namn.

contreras_valeir_blond_250Sedan några år tillbaka drivs Brouwerij Contreras av Frederik De Vrieze som är gift med Ann Contreras, enda barn till Willy Contreras, den siste i raden av släktens bryggare.

En av Frederiks första insatser var att börja brygga en blond-dubbel-trippel-serie, tillägnad legoknekten och den lokala hjälten Valeir som står staty vid byns rådhus som åminne till det stora slaget vid Gavere år 1453 mellan flamländska hären och franska kungen. Första veckan i augusti kom Valeir Blond (nr 11905, 75 cl, 75 kr) – en kryddig, humlig, ljus överjäst ale som görs med hundra procent Sterlinghumle. Det lär ha en ”fruktig, nyanserad smak med liten sötma, inslag av grapefrukt, hjortron, ljus sirap, knäckebröd, kryddor och aprikos”. Det rekommenderas till rätter av fisk eller ljust kött, men står precis lika bra alldeles för sig själv.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!