Grythyttans whiskylager säljs ut

GrytWhisky12
Bergslagens Destilleri Örebro AB meddelar att de har köpt Grythyttan Whiskys hela kvarvarande lager av fyllda whiskyfat, som består av whisky producerad 2009–2013. Prissumman blev 14 miljoner kronor. I och med köpet så finns inga fat kvar i Grythyttan Whisky AB, även produktionsutrustningen är såld till ett annat bolag.

Under hösten 2015 fick Grythyttan Whisky nya ägare då den tidigare ägaren, Benny Borg, sålde alla sina aktier. Det är de nya ägarna som nu sålt lagret till Bergslagens Destilleri Örebro AB. Affären beskrivs av Bergslagens Destilleri som ”extremt ovanlig”.
Sedan en tid tillbaka finns det en färdigbuteljerad utgåva, Grythyttan Remonteur Edition, som nu kommer att säljas via Systembolaget inom kort. Det blir den sista officiella utgåvan från Grythyttan Whisky AB och
det är en begränsad upplaga på 1000 flaskor.

VD Maths Linell och försäljningschef Patrik Axelsson, Bergslagens Destilleri
VD Maths Linell och försäljningschef Patrik Axelsson, Bergslagens Destilleri

– Det finns även en hel del privata så kallade ”fatägare” vars fat ingick i köpet. Vi vill verkligen att alla ska få tillgång till den whisky de väntat på så länge, säger Mats Lihnell, VD på Bergslagens Destilleri Örebro AB.
– Samtliga fatägare kommer vi nu att kontakta och de kan också höra av sig till oss så vi får korrekta kontaktuppgifter, maila info@bergslagensdestilleri.se, tillägger Mats.

Hela lagret flyttas nu till ett lager inne i Örebro.

– Det här känns verkligen kul och vi har redan många idéer om vad vi ska göra med lagret, det är 10 000-tals liter färdig whisky som vi nu ska inventera och planera för, säger Patrik Axelsson, försäljningschef på Bergslagens Destilleri Örebro AB. En sak är klar, vi kommer att välja ut de bästa faten och buteljera dessa som Single Cask Whisky, berättar Patrik.
Bergslagens Destilleris produktion av Bergslagens Organic Gin och snapsarna Tre Små Gummor och Örebro Jubileums Akvavit påverkas inte av detta utan kommer att fortsätta som vanligt.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!