Recept på mat med Old Pulteney

aow_middagsganget
I vår senaste tidningsutgåva kan ni läsa om våra nya stipendiater Jonas Gyllenpanzar Stjerna och Annelie Huczkowski som träffade Tommy Isaksson och Martin Tjäder från Berntson Brands. De senare bjöd på spännande kombinationer av mat och Old Pulteney. Här kommer recept och whiskyrekommendationer.

Kantareller med äggkräm och brynt smör.

400 gram kantareller
6 löskokta ägg (5-6 minuter)
1 dl brynt smör
Olja
Salt
Peppar
200 gram smör

Gör så här:
Rensa och dra sönder kantarellerna. Stek dem på relativt hög värme, ett tips är att blanda smör och olja. Man vill hitta den där lite krispiga känslan. Salta och peppra lite.
Koka äggen i 5-6 minuter, spola dem i kallvatten tills de svalnat.
Skala och mixa dem i en matberedare tills du fått en härlig kräm. Var försiktig med att inte salta här för då skär sig äggen och blir gryniga. Salta efter åt.
Vid servering: Börja med äggkräm i botten. Toppa med svampen, brynt smör och varför inte lite körvel?

Whiskyförslag från Tommy Isaksson: Old Pulteney 12 år
– En härlig anrättning som tar fram smakerna i sin enkelhet. Äggkräm som har både sälta och en fluffig krämighet passar verkligen med Old Pulteney 12 år. Whiskyns sötma möter upp smakerna perfekt och med sältan från både whiskyn och det skirade smöret så boostas både maten och whiskyns smaker, säger Tommy.
 

Fjällröding med jordärtskockspuré

2 fjällrödingfiléer (400-450 g)
5 dl vatten
1 1/2 dl ättikssprit
2 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
2 dillstjälkar
1 rödlök
1/2 citron
200 g jordärtskockor

Gör så här:

Skär varje rödingfilé i 4 bitar. Lägg dem med skinnsidan ner i en rektangulär form med kant.

Blanda vatten, ättika, socker och salt i en kastrull och koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Lägg i dill, skalad och skivad lök och citronen skuren i tjocka skivor. Smaka av lagen och ge den ett uppkok. Häll den heta lagen över fisken så att det täcker. Låt svalna i rumstemperatur. Täck formen med plastfilm och låt stå i kylskåp över natten.
Börja med jordärtskockorna. Rensa, skölj dem, men låt skalen sitta kvar. De ger mer näring och bra smak. Skär dem lite ojämna bitar och olja dem, salta peppra och skjutsa in dem i ugnen på 170 grader i 20 minuter. Puréa jordärtskockorna med lite uppkokt grädde, salt och peppar.

Whiskyförslag från Tommy Isaksson: Old Pulteney 17 år
– 1-2-3 lagen som fjällrödingen legat i funkar perfekt med Old Pulteney 17 år som har mer gröna toner och citrus/vanilj som faktiskt går riktigt bra med denna moderna skandinaviska klassiker. Jordärtskockspurén verkligen gifter sig med syran från fisken och återigen sötman/sältan i Old Pulteney 17 år, säger Tommy.

Kalvtartar

300 gram kalvinnanlår
1dl majonnäs
1 dl riven Västerbottenost
1 knippe salladslök
1-2-3-lag
lönnsirap
olivolja
salt och peppar

aow-tartar-baby-med-whiskyGör så här:
Börja med att riva ner 1 dl riven västerbottenost i 1dl majonnäs, salta och peppra. Gör gärna detta dagen innan så det hinner ta smak.
Hacka kalvinnanlåret fint med kniv. Blanda i lite lönnsirap, olivolja, salt och svartpeppar. Sota och pickla salladslök.
Koka upp en 1-2-3-lag (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten).
Sota löken i öppen eld eller direkt på stekhäll tills du är nöjd med svärtan.
Lägg i löken i lagen och låt den svalna.
Servera tartaren i botten, klicka på majonnäsen och lägg över löken.

Whiskyförslag från Tommy Isaksson: Old Pulteney 21 år
– Västerbottenost har en stor smak efter månader av lagring precis som Old Pulteney 21 år efter många års lagring på både ex-bourbonfat och ex-sherryfat. Västerbottenosten och sötman från lönnsirapen gjorde att vaniljtonerna framhävdes från bourbonfaten i Old Pulteney 21 år, säger Tommy.
 

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!