Ren och lätt 25-åring från Speyside

Mannochmore distillery skylt
Speysidedestilleriet Mannochmore grundades 1971 av John Haig & Company och var en av de större producenterna till deras blendwhiskies. Det stängdes 1985 men öppnades återigen fyra år senare. Nu kommer en Special Release 25 yo på Systembolaget.

mannochmore_25yo_psSedan Diageo tog över har produktionen av bulkwhisky till blend fortsatt, men också flera single maltslanseringar har gjorts. 1997 lanserades den (ö)kända Loch Dhu, en alldeles svart whisky som visade sig vara färgad med karamellfärg. Den hårt kritiserade produktionen lades ner 1999.

Mannochmore har tre traditionella mäskpannor och tre lika traditionella spritpannor. Mäskpannorna värms med runda värmelement (så kallade Steam Kettles) medan spritpannorna värma med ångrörsslingor (steam coils). Årligen görs cirka 3,2 miljoner liter ren alkohol. Per Ellsberger skriver i sin ”Skotsk whisky – allt om maltwhisky” att Mannochmore i stilen är ”en mycket ren och lätt whisky med en frisk, svagt parfymerad doft och mild smak”.

Den 10 november dyker en tjugofemåring upp i en webblansering (nr 20243, 2 999 kr) i Diageos serie Special Releases.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!