Nu har vintern kommit från Box

box_dalvve_webbsida-980x500
Ända sedan Box destillerade de första dropparna i november 2010 har ett uttalat mål varit att bygga upp ett lager för en framtida standardprodukt i huvudsak lagrad på klassiska bourbon-barrels. Deras lagringsförutsättningar, med stora temperaturskillnader under året, med kalla vintrar och varma ljusa somrar, är en viktig orsak till den intensiva utvecklingen. Därför lanserar de redan nu med stolthet Dálvve.

s7qmnra7ezce0rizgzpjBox Destilleri, the High Coast Distillery, är ett av världens nordligaste belägna destillerier och ligger en knapp dagsresa med bil från Polcirkeln och redan i oktober kan temperaturen sjunka långt under nollstrecket. Vintermånaderna lyses upp av norrsken i natten och isen på älven breder ut sig under ett metertjockt täcke av snö. Denna miljö påverkar deras whisky på flera sätt. Whiskyn i lagerhusen utvecklas och smaksätts genom att temperaturvariationerna pressar vätskan fram och tillbaka genom ekens porer under årstidsväxlingarna.

De har tagit namnet för deras första ”huswhisky” från det nordiska urfolk som verkligen lever i samklang med årstider och natur. Dálvve är nämligen det samiska ordet för vinter.

Idag lanseras Box Dálvve Signature Malt (nr 85124). Efterfrågan från internationella marknader är stor och den kommer att säljas i såväl Sverige som på många andra håll i världen. Box Dálvve har en alkoholhalt på 46 % och priset är 479 kronor.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!