Recept: Hasselnötskaka till Mariestads Emmer Porter

Av | Publicerad 2017-11-05 | Lämna kommentar


Häromdagen berättade vi om sjunde upplagan av Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons sjunde inspirationsresa i serien Den Stora Smakresan. Den här gången var destinationen Gotland och den resulterade i portern Emmer. Till den har Thomas Sjögren, som blev Årets Kock 2015, komponerat en dessert.

Hasselnötskaka med färska hallon, marinerad fänkål samt kaffe- och fänkålsglass

Ingredienser till 4 portioner
Hasselnötskaka

  • 200 g florsocker
  • 200 g äggvita
  • 80 g vetemjöl
  • 80 g hasselnötsmjöl el mixade hasselnötter
  • 2 msk ljus sirap
  • 200 g brynt smör
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Kaffe- och fänkålsglass

  • 150 g gräddfil
  • 125 g färskost
  • 100 g råsocker
  • 100 g mjölk
  • 30 g grädde
  • 1 gelatinblad
  • 100 g espresso

Hallon

  • 2 askar hallon
  • 1 msk socker

Fänkål

  • 1 st fänkål
  • 1 msk maltsirap

Gör så här:
Kaka
Bryn smöret i en kastrull. Vispa äggvita, sirap och florsocker fluffigt. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa försiktigt. Slå i det brynta smöret i en stråle, lite i taget. Spritsa smeten i formar och baka i ugn på 180 grader ca 14 minuter.

Kaffe- och fänkålsglass
Blötlägg gelantinbladet, värm socker och mjölk i en kastrull och smält i gelantinbladet. Tillsätt de mixade fänkålsfröna och resterande vätska. Kyl smeten och kör i glassmaskin.

Hallon
Plocka ut 20 st hallon, värm resterande hallon och strösocker och passera såsen genom en sil.

Fänkål
Hyvla fänkålen tunt. Marinera fänkålen i maltsirap.

Etiketter: , , ,

Prenumerera på Allt om Whisky | Köp tidigare utgåvor

Tyck till

  • Välkommen

    Det här är tidningen Allt om whisky på webben. Vi ger dig allt du behöver veta om whisky och öl. Här bjuder vi på information och nyheter och låter dig prenumerera enkelt och snabbt.

  • Aktuellt nummer

    Senaste numret av Allt om Whisky
  • Från tidningen

    Allt om Whiskys spellistor Allt om Whiskys korssord
  • Whisky, öl och mat

  • Missat något nummer?

    Gamla nummer av Allt om Whisky
  • Citera oss gärna

    Creative Commons License
    Detta verk är licensierat under en Creative Commons-Licens.