Mariestads Emmer Porter – resultatet av äventyrlig flygresa till Gotland

Mariestads Emmer Porter är den sjunde utgåvan i Mariestads begränsade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons hyllning till den smakrika ön Gotland, men även till DC-3:an Daisy som tog honom dit.

Den Stora Smakresan
är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa
för att samla intryck till nya brygder. Efter smakresor söderut, på västkusten och i Norrlands inland flög bryggmästaren i år österut – till Gotland. Resultatet har blivit Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads begränsade serie öl.

– Emmer Porter är min hyllning till det underbara och smakrika Gotland, men även till mitt resesällskap – Daisy – den fantastiska DC-3:an, säger Richard Bengtsson.

Richard Bengtsson har även funnit inspiration i den baltiska portern, den lite mörkare och starkare porter som blev populär i såväl Visby som andra städer runt Östersjön redan på 1700-talet.

Valet av att använda emmervete i portern har också en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för cirka 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.

– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris. Malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, säger Richard Bengtsson.

För största njutning rekommenderas den att drickas sval, gärna till en grillad ryggbiff med rotselleri, krämiga kantareller, hasselnötter och rostad vitlökssky.

Mariestads Emmer Porter finns i en begränsad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Se Den Stora Smakresan

Följ med på Den Stora Smakresan och Richard Bengtsson när han flyger till Gotland. På mariestads.se och Mariestads YouTube-kanal får du se när Richard inspireras av att flyga som man gjorde för 60 år sedan och av gotländska landskap och smaker. Se även första filmen nedan.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!