Recept: Bourbonglacerad lax med kålsallad


Bourbon är faktiskt väldigt mångsidig när det kommer till matlagning, något som många kanske inte tänker på direkt. Här har vår mästerkock Anders Tegnér låtit bourbon förhöja en bit lax. Fler recept får du i nummer 5-2019 som just kommit ut i butik. Prenumerera så missar du inga nummer!
Fotnot: I tidningen så föll sista stycket bort på receptet – här får du hela.

Bourbonglacerad lax med kålsallad

(6–8 personer)
1 sida lax, benfri med skinn
3 msk bourbon, välj din favorit
2 msk farinsocker
1 msk salt
1 msk äppelcidervinäger
1 msk riven ingefära

8 dl strimlad salladskål
3 dl tunt skivade rädisor
3 dl finstrimlade sockerärtor
3 msk pressad citron
3 msk mango chutney
1,5 msk olja
2-5 tsk tabasco.

Gör så här:
Blanda bourbon, farin, socker, salt, vinäger och ingefära, gnugga in blandningen i laxen och låt den marinera 4-6 timmar i kylen. Vispa ihop citron, chutney, olja och tabasco. Slå det över kål, rädisor och sockerärtor. Blanda runt och smaksätt med salt och svartpeppar.

Lägg laxen på en plåt, ställ in den i ugn, 225 grader och sänk värmen till 150 grader. Låt laxen bakas till önskad tillagningsgrad, det tar ca 15-20 minuter. Servera laxen rykande varm tillsammans med kålsalladen.

Dryckestips
Vin
La Villette Sauvignon Blanc
Öl
Sierra Nevada Pale Ale
Bourbon
Hudson Four Grain

Text och foto: Anders Tegnér

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!