Woodford Reserve – Fullblodshästar & skotska pannor

WoodfordKentuckys äldsta destilleri är också delstatens minsta, och efter trettio år i malpåse har det nu intagit en ledande position inom bourbonbranschen. 

Labrot & Graham Distillery heter egentligen sedan 2003 Woodford Reserve Distillery, men både Labrot (La-brå) och Graham står kvar på den distinkt formgivna flaskan. Det var James Graham och Leopold Labrot som 1878 köpte den 42 hektar stora egendomen mitt i hjärtat av Kentuckys hästdistrikt, i Woodford County i Kentucky, inte långt från en stad med namnet Versailles.

Från början hade destilleriet grundats av en Elijah (vanligt förnamn i trakterna, helt tydligt) Pepper men det gick under namnet Oscar Pepper Distillery. En av de då anställda hette Dr. James Crow, en kemist från Skottland som kom att få stort inflytande över amerikansk bourbon, och som ofta tillskrivs utvecklandet av sour mash-metoden. 1835 öppnade han ett eget destilleri i Frankfort.

woodford-bottle-line-1Firman Labrot och Graham drev destilleriet ända fram till 1941 då den gick i konkurs och egendomen köptes av Brown-Forman (som ju senare skulle komma att också äga Jack Daniel’s) men de lade det genast i malpåse. Och där fick det ligga fram till 1972 då det återigen såldes. 1994 fick Brown-Forman för sig att starta upp ett destilleri som skulle göra genuin bourbon på riktigt gammaldags vis och de letade landet runt efter ett lämpligt ställe och hittade – jo, precis, Labrot & Graham som de alltså sålt tjugotvå år tidigare. De köpte det på nytt, investerade 7,5 miljoner dollar, renoverade och återupptog produktionen i vad som är Kentuckys minsta destilleri med endast ett tiotal anställda.

Dessa gör cirka 105 fat i veckan som resulterar i 100 000 lådor whiskey om året. Buteljeringsanläggningen klarar av 30 flaskor i minuten, vilket inte är särskilt mycket. Men det är nu inte vilken bourbon som helst som flaskorna fylls med heller. Till att börja med rinner vattnet man använder sig över kalksten som inte bara ger kalcium utan också tar bort en del mineraler man vill bli av med.

» Woodford Reserve Bourbon har blivit allt populärare och anses vara landets snabbast växande bourbon. «

Man använder 72% majs, 18% råg och 10% mältat korn. Allt mals och kokar med vatten i sex timmar och pumpas sedan över till jäsfaten av trä där det redan finns lite av förra omgångens sats (The Sour Mash). Destilleringen görs tre gånger i tre kopparpannor som tillverkats i Skottland, och Woodford är ensamma om att ha sådana bland bourbondestillerierna i Kentucky.

Deras bourbon mognar i ekfat som kommer från Bluegrass Cooperage i Louisville, också i Kentucky. De har rostats i cirka 22 minuter innan de under 20 sekunder får brinna för att få fram den allra rätta brända tonen. Faten flyttas till lagerlokalerna på en 170 meter lång rälsbana och det är nu som den kristallklara spriten långsamt kommer att förvandlas till sin bärnstensnyans, en process som tar mellan sju och ett halvt och åtta år.

Varje flaska numreras med både batch- och flasknummer. Woodford Reserve Bourbon har blivit allt populärare och anses vara landets snabbast växande bourboun.

Fullblodshästarna då? Jo, sedan sju år tillbaka gör destilleriet »The Official Bourbon« till de stora hästtävlingarna Kentucky Derby och Breeder’s Cup, och runt om destilleriets numera kulturmärkta byggnaderna strövar fullbloden omkring och betar i de vidsträckta hagarna, ingärdade av de karakteristiska vita staketen.

Foto: Destilleriet