Test: Påskens sex bästa öl

Påsköl har ju inte riktigt samma status som julöl. Påskens mat är inte lika traditionell som julens och behovet av speciella påsköl kan diskuteras. Men visst är det kul att de finns!
Tolv märken finns på systemet från 15 mars och följande sex är de bästa enligt testare Misse Ljungströms smak.

5 poäng

Mariestad Påskbrygd, 5,8 %, varunr: 1385, pris: 17,50 för 50 cl flaska.

Mörkt bärnstensfärgad brygd som är lika bra som förra årets och passar till det mesta på påskbordet. Citrusfrisk och fruktig doft. Balanserade smaker av torkad frukt som pomerans, karamell och frisk humlebeska.

Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,6 %, varunr: 1393, pris: 19,30 för 33 cl flaska.

Mörkt brun bärnstensfärg och frisk, fruktig doft av amerikansk humle. Mjuka karamellsmaker och fyllig maltighet med en avslutande fruktig beska. Läcker att njuta till lammsteken!

4 poäng

Blåkulla Påsköl, 4,8% varunr: 1395, pris: 24,80 för 50 cl flaska.

Gyllenbrun färg och behaglig doft av rostad malt. Även smaken är behagligt fyllig med inslag av torkade aprikoser och en balanserad och skön humlebeska. Fin till sillen och Jansson! Ett extra plus är att Blåkulla är en ekologisk öl!

Jämtlands Påsköl, 6 % varunr: 1399, pris: 24,90 för 50 cl flaska.

Vackert bärnstensfärgad och milt knäckig fruktig doft. Fylliga smaker av citrus som aprikos och apelsin samt karaktäristiskt, påtaglig humlebeska. Drycken till både grillat och kalla kycklingen.

Easter Bird, 5,5 % varunr: 1372, pris: 19,90 för 33 cl flaska.

Rödbrun dansk öl med fruktig och maltig doft. Harmoniska och trevliga smaker av malt, knäck och aningen citrus. Mild och mjuk beska som passar fint till äggen och omeletterna!

Sigtuna Easter Ale, 5,6 % varunr: 1338, pris: 26,90 för 50 cl flaska.

Vacker gulorange färg och frisk fruktig doft. Örtiga smaker av citrus och frisk, balanserad och lite gräsaktig humlebeska. God till mat men även som mellanmål! Ett mycket trevligt öl från det fem år gamla hantverksbryggeriet!

Se där ett par uppslag för en godare påsk! Låt er väl smaka!

Testare: Misse Ljungström