Öl: Ständigt detta Jämtland!

Inget annat bryggeri har tilldelats fler medaljer på Stockholm Beer & Whisky Festival. Nu skruvar bryggarna David Jones och Mats Nyström upp ångan.

Pilgrimstad ligger vid den vackra Revsundssjön och E14 i Bräcke kommun i Jämtland. På medeltiden kom katolska pilgrimer från hela Norden vandrande hit. Kloka vägval kan vi tycka, eftersom ett av landets allra bästa bryggerier ligger här. Men var det därför pilgrimerna kom?

presidentNej, de var på väg till Nidarosdomen, domkyrkan i Trondheim där det folkkära helgonet Olaf den Helige ligger begravd, för att få förlåtelse för sina synder och bot för sina krämpor.
På den tiden fanns ju förstås inte Jämtlands Bryggeri, så de törstiga pilgrimerna kunde inte få en uppiggande, härlig öl utan fick släcka sin törst i den kallkälla som ligger här. Pilgrimskällan sades ha undergörande egenskaper och det finns många berättelser från 1600- och 1700-talen, då det var populärt att dricka brunn och halta och lytta ställde kvar sina käppar vid källan efter att de tillfrisknat.
Än idag förses invånarna i Pilgrimstad med vatten ur den hälsobringande källan.
Inte undra på att ölen härifrån gör så väl i kropp och själ!
Jämtlands Bryggeri grundades år 1995 av ölintresserade grossisten Carl Lindgren, som är vd för företaget idag, och krögaren Kjell Andersson, som senare överlät sin del till Carl. Bryggeriets första öl, en klassisk nordtysk pils, lanserades i januari 1996, hade namnet Jämtlands President och en etikett som pryddes av Ewert Ljusberg. Trots presidenten och de blå-vit-gröna jämtländska färgerna blev ölet ganska svalt mottaget. Då kom engelska bryggaren David Jones in i bilden och förbättrade bryggprocessen. Dessutom höjde han beskan i ölen, vilket var välkommet bland seriösa ölkonsumenter.
David var tidigare engagerad i ett litet pubbryggeri i Oslo, men han tvekade inte att flytta till Jämtland, där han fortfarande är kvar och fortsätter att bredda sortimentet med karaktäristiskt humlemättade öl. Något som alla haft glädje av för det lilla bryggeriet har vuxit och sysselsätter idag fem personer på heltid.

»Den mest uppmärksammade är den ljusa välhumlade lagern Hell, som är den av bryggeriets produkter som fått de flesta medaljerna och står för den största volymen.«

Efter att ha rättat till Jämtlands President ville David gärna göra en traditionell brittisk ale och Pilgrim Ale lanserades samma år. Båda blev succéer och belönades med guldmedaljer på Stockholm Beer Festival första gången de deltog. Jurymedlemmarna (bland andra undertecknad !) jublade av lycka över de härligt kraftigt humlade opastöriserade ölen, som senare snarare blev regel än undantag hos de svenska mikrobryggerierna.
När David Jones tillsammans med Rune Bohlin och Jörgen Hasselquist på pubarna Akkurat och Oliver Twist i Stockholm lanserade Hell, en ljus lager med härliga aromer av amerikansk humle, var lyckan fullständig och Jämtlands Bryggeri hyllades av hela ölsverige.
Jämtlands Bryggeri har sedan starten tilldelats inte mindre än 122 medaljer på Stockholm Beer Festival! Både festivalens publik och jury har uppskattat de välgjorda ölen från det jämtländska bryggeriet, vilket resulterat i 64 guldmedaljer, 35 silvermedaljer och 23 bronsmedaljer. Något som naturligtvis ökat efterfrågan på ölen, som numera säljs på Systembolaget i hela landet, om än flera i beställningssortimentet.
– Däremot kan det ibland vara svårt med distributionen till pubar och krogar, säger Bengt Danielsson, som ansvarar för lagret och distributionen.
Den som vill prova öl från Jämtlands bryggeri kan dock alltid garanterat hitta Hell och Heaven på Akkurat och Oliver Twist i Stockholm.
Årsproduktionen ligger runt 700?000 liter öl, som fördelas på ett tiotal sorter. Den mest uppmärksammade är den ljusa välhumlade lagern Hell, som är den av bryggeriets produkter som fått de flesta medaljerna och står för den största volymen.
Lokalt i Norrland är det mest den första ölen, Jämtlands President, och lagern Bärnsten, som bryggs på både vete- och kornmalt, som är mest populära. Även India Pale Ale, som lanserades förra året är mer populär i Norrland än i övriga riket.
Under åren har vissa sorter fallit bort, bland dem Fallen Angel, som var en engelsk bitter eller pale ale, medan Pilgrim, en traditionell brittisk ale vuxit sig stark i populäritet.
steamerSäsongsöl och mer eller mindre udda öl, som Äppelweisen och Mammut har utgjort roliga inslag i sortimentet samtidigt som Tiotaggare, det extrastarka öl som bryggdes till 10-årsjubileet 2006. togs emot med stor förtjusning av konsumenterna.
På årets Stockholm Beer & Whisky Festival lanserade bryggarna David och Mats ett nytt öl med namnet Steamer till de gamla ångbåtarnas ära. Steamer är ett aromatiskt lageröl som enligt uppgift ska vara fruktigt till både smak och arom. Går att beställa från Systembolaget i detta nu. Blir det ännu en succé???