Exklusiv provning med Brooklyn Brewery

I fredags gästade bryggmästare Garrett Oliver från Brookly Brewery i New York i Sverige. Brooklyn Brewery kommer lagom till sommaren ut med några trevliga nyheter på Systembolaget. Dels en nyhet i tillfälliga sortimentet i Brooklyn Summer ale, samt en begränsad utgåva av specialölet Sorachi Ace.

Garret Oliver berättar för Allt om Whisky att bryggeriet gillar att använda olika sorters humle till sina öl, och att Sorachi Ace är en mycket speciell japansk humle med doft av citrongräs. Sorachi Ale kommer ut i en begränsad utgåva om 3 000 flaskor i 75 cl-flaskor med kork. Sorachi Ace släpps på Systembolaget den 1 juni.

Brooklyn Summer Ale är ett lätt, smakrikt och friskt öl och Garrett Oliver har låtit sig inspiereras av en typ av engelska ”Light Dinner Ales” som hade både smakrikedom, men ändå var mycket friska och lättdruckna. Brooklyn Summer Ale släpps på Systembolaget den 16 maj.

Brooklyn Sorachi Ace

Lanseras 1 juni på Systembolaget i begränsad utgåva om
3 000 flaskor.
Storlek: 750 ml
Alkoholhalt: 7,6 %
Pris: 109 kronor

Brooklyn Sorachi Ace är inspirerad av den klassiska öltypen Saison från Belgien. Ölet är jäst med Brooklyns egna speciella belgiska ale-stam och efter jäsning tillsätts mer av Sorachi Ace-humlen som växer på en bondgård i Oregon, USA. Resultatet är unikt. Aromen är kryddig med inslag av citrongräs/citronskal och balanseras fint med en ren och tydlig maltsmak. 100 % champagnejäst ger en fin kolsyra och ett vackert mjukt skum.

Brooklyn Sorachi Ace passar perfekt tillsammans med skaldjur och färska ostar.

Brooklyn Summer Ale

Lanseras 16 maj på Systembolaget och finns för försäljning under hela sommaren.
Storlek: 355 ml
Alkoholhalt: 4,5 %
Pris: 16,90 kronor

Brooklyn Summer Ale är en modern återutgivning av ”Light Dinner Ales” som bryggdes i England från 1800-talet och fram till 1940. De kallades också ”luncheon ales” och ”family ales”, eftersom de var så uppfriskande och smakrika utan att vara för tunga. Brooklyn Summer Ale bryggs på engelskt kornmalt av högsta kvalitet. Det ger denna ljusa gyllene öl en frisk brödsmak. Tysk och amerikansk humle ger en svag frisk bitterhet och en doft av blommig citrusdoft som resulterar i en solig smak.

Brooklyn Summer Ale passar utmärkt till sallader, skaldjur, pajer och lätt kryddiga rätter. Den gör sig även bra till brunch.

Se Garrett Oliver berätta om Sorachi Ace på vår provning.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.