Succe för Viking Cinderellas whiskymässa

Årets whiskymässa på Viking Lines Cinderella lockade en lyrisk publik. Besökarna fick pröva 400 olika whiskysorter och stipendiet Benromach Fellowship Award delades ut – till Allt om Whiskys chefredaktör.

För tredje året i rad anordnades Viking Lines whiskymässa på Cinderella, tidigt 2011. På däck tre har ett högt sorl tagit över från golv till tak. Mitt i lokalen står Barry Delany från det irländska whiskydestilleriet Tullamore Dew. Han ger alla besökare en provning och berättar ivrigt om dryckerna.
– Om du gillade den här måste du pröva vår nyhet senare, säger Barry till en man som tagit en sipp av en fem till sju år lagrad Tullamore Dew. Vår 10-åriga single malt kommer ut på svenska marknaden i vår, den är dubbeldestillerad och har lagrats i fyra olika sorters fat. Slutprodukten är så komplex, så vacker!

På mässan finns även choklad, cigarrer, snus, kaffe och öl. I ett av stånden står Anne Dunlop och säljer sin Annies D:s Scottish Confectionary, utan tillsatser, men med whisky.
– Jag började göra den för åtta år sedan när jag flyttade från Skottland till Sverige, för att hålla liv i mina barndomsminnen.
Anne Dunlop gör all fudge hemma i sitt kök i Enköping. Som smaksättare använder hon olika whiskysorter, som Bowmore för en mildare smak och Ardbeg för en rökigare, mustigare variant.

Längre bort skyltar ett företag med texten »Enjoy a taste that’s as smooth as a pig’s nose« – njut av en smak len som ett gristryne. Spencerfield Spirit Company från Skottland lanserar två nya blended whisky: Pig’s Nose Whisky och Sheep Dip Whisky. Båda riktar sig till yngre människor.
– Pig’s Nose är en väldigt lätt whisky, Sheep Dip är mer kryddig och betyder egentligen insektsmedel, säger vd Alex Nicol och nickar glatt.
– Under sämre tider gjorde bönderna i England hemmagjord whisky, och för att slippa undan skatterna märkte de tunnorna »Sheep Dip«. Därav namnet, men vår whisky är god, ler han.


Det var högt i tak och full rulle under den flytande mässan. En av dem som syntes mycket var Thomas Kuuttanen, bland annat vid Benromach Fellowship Award 2011 som gick till chefredaktör Emma och till Susan Stenström (Friiberghs Herrgård) och Helena Hugo (Bredaryd Värdshus).

I en annan del tar en auktion fart och whiskyflaskor, tunnor och en resa auktioneras ut. Vinsten på 50 000 kronor doneras till Östersjöfonden. Stipendiet Benromach Fellowship Award delas även ut och en av de tre mottagarna är Emma Andersson, tidningen Allt om Whiskys egen chefredaktör!

Nästa år, 2012, utökas Viking Lines whiskymässa från två till tre dagar. En distributör som gärna ställer ut igen är Box Single Malt Whisky från Ådalen, importör av whisky från oberoende destillerier.
– Det här är första gången vi var med och det har varit jättebra. Vi fick bra kritik för vårt nya destillat, säger Thomas Larsson.

I mässlokalen stannar en man plötsligt framför sin bekant och säger:
– Vet du, jag fick precis smaka på en 30-årig Glenfiddich, den är så fruktansvärt god! Att få möjligheten att pröva alla de här sorterna, det är som en dröm.