Whisky made in Taiwan

Det ska sägas med en gång att det finns gott om glada entusiaster som försöker göra whisky över hela världen. Ska man vara riktigt elak så är det få av dem som har lyckats. Världswhiskyn är ofta ung, spritig och frampressad med hjälp av små aktiva turbofat som satt mognadstid och lagringsplats ur spel. Oavsett om den har gjorts i Sverige, Tyskland eller Uruguay så har whiskyn haft svårt att klara sig i blindtester mot de stora whiskyländerna. Undantag finns naturligtvis, det mest kända exemplet är indiska Amrut som ritat om whiskykartan rejält. Nu har vi fått ett till: taiwanesiska Yuan Shan.

Kavalan, som whiskyn heter, slog ned som en bomb i whiskykretsar häromåret när några singel cask (solister) hade letat sig in i Malt Maniacs Awards där de blint kammade hem mycket höga poäng och medaljer bland idel ädel skotsk högadel. Snabbt blev Kavalan en kultwhisky, hysteriskt svår att få tag på och omsusad av the chosen few som fått lyckan att prova. Kavalan är fortfarande svår att få hem till whiskyhyllan, mycket lite av produktionen exporteras annat än till den asiatiska marknaden och bara undantagsvis kommer det flaskor till Europa. Dock pågår förhandlingar med importörer och situationen kan snabbt förändras.

Yuan Shan Distillery ligger på Yilanslätten i staden Yuanshan på den nordöstra delen av ön utmed den slingrande kustvägen en timma från huvudstaden Taipei. Staden ligger inklämd mellan två bergskedjor »Snowy Mountains« – som för övrigt aldrig sett någon snö – och Stilla havet. Klimatet är tropiskt. På sommaren svettas termometern ofta över 40-strecket och på vintern kan den komma ända ner i svenska sommartemperaturer på runt 15–20 grader. En gång i tiden bodde Taiwans urbefolkning, Kavalanfolket, på Yilanslätten. Kavalan betyder just »folket från slätten«.
Yuan Shan Distillery ägs av en stor livsmedelskoncern med det märkliga namnet King Car. Koncernen har mer än 2 000 anställda och är landets största. King Car grundades av Tian Tsai Lee 1959, då för att göra insektsmedel och kemiska produkter. Ganska snart slog sig bolaget in i dryckesvärlden. Öl, läsk och kaffe blev de stora produkterna. 1996 byggde Tian Tsai Lee en anläggning på Yilanslätten för att tillverka flaskvatten. Det kristallklara rena och mjuka vattnet från bergsbäckarna ansågs vara både hälsobringande och livgivande, samma vatten används i dag i whiskyproduktionen. I början av 2000-talet förändrades den taiwanesiska lagstiftningen och det blev möjligt för privata företag att tillverka alkohol. Det var ett beslut som Tian Tsai Lee hade väntat på. Whiskymarknaden i Taiwan hade expanderat kraftigt och utsikterna att lyckas på hemmamarknaden och i grannländerna var stora.

Yuan Shan Distillery stod klart 2005 och är idag ett av de mest tekniskt avancerade destillerierna i världen. Det är med maltdestilleriers mått mätt en stor anläggning, fem våningar hög och hundra meter lång. I själva pannrummet löper två produktionslinjer, en med fyra traditionella skotska potstills och en med åtta Holsteinpannor, som är en hybrid mellan potstill och kollonpanna och som används för att tillverka andra spritsorter.

»Yuan Shan Distillery stod klart 2005 och är idag ett av de mest tekniskt avancerade destillerierna i världen. Det är med maltdestilleriers mått mätt en stor anläggning, fem våningar hög och hundra meter lång.«

På mycket kort tid uppförde King Car Taiwans första destilleri på den plats där vattnet och luften anses vara renast i hela landet. För att förverkliga projektet togs hjälp från Skottland, Dr Jim Swan anlitades. Dr Swan är en världsauktoritet inom destilleribranschen och har byggt upp destillerier över hela världen, bland annat Penderyn i Wales. Yuan Shan är i allra högsta grad en spritfabrik, den totala kapaciteten matchar de stora destillerierna i Skottland, närmare fyra miljoner liter ren sprit årligen.

Att Kavalan på så kort tid lyckats få auktoriteter som Jim Murray att utbrista »Sensational« och Charles MacLean »Oh my God« och en lång rad andra bedömare att stämma in i kören beror främst på två faktorer. Dels behåller Kavalan en exceptionellt liten del av hjärtat vid destilleringen, bara sex procent. Detta hänger i sin tur samman med den andra faktorn, det tropiska klimatet. Den höga temperaturen gör att mognaden går nästan okontrollerbart fort, årsmedeltemperaturen är 15–20 grader högre än i Skottland och i lagerhusen är det ofta över 40 grader varmt. Under sådana förhållanden avdunstar whiskyn i en rasande takt. Det kan handla om femton procent och mer per år. Dessutom gör stillahavsdimman och de kalla luftströmmarna från bergen att faten lagras i mycket hög luftfuktighet med ständig cirkulation. I ett sådant klimat går det inte att vänta på att off notes och kantigheter i destillatet ska slipas bort, det måste vara exceptionellt rent från början.

Vid destilleriet finns också ett stort besökscenter som förra året tog emot ofattbara en miljon besökare. Det är mer än vad samtliga besökscenter i Skottland gör sammanlagt. Kavalans visitors center utsågs i år till världens bästa av Whisky Magazine.
Den första Kavalanwhiskyn släpptes 2008. Sedan dess har flera »solister«, consertmasters och conductors kommit, ofta lagrade på olika fattyper och blandade utifrån komplexa recept. Tillsammans står symfoniorkestern för ljuv österländsk whiskymusik.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.

En kommentar

  • Ha varit på kavalans distillery den är minst sagt impressive o Solisten är fantastisk!

Comments are closed.