Bergslagens Destilleri: Destination whisky

Mats Lihnell gjorde tillsammans med några vänner, som också är delägare, en resa till Skottland för tre år sedan och idén föddes att starta ett destilleri i Sverige. Under en visning av lokaler i staden kom de till ett hus som visade sig vara en gammal, nedgången hagelfabrik. Lihnell insåg direkt att det här var optimalt för ett destilleri. Norabostäder renoverade lokalerna och i dagsläget ser det ut som att pannorna körs igång under hösten.

– De stora hjältarna i det här är fatägarna, berättar Patrik Axelsson, Sales Manager på Bergslagens Destilleri. Deras tålamod och förståelse för att vi vill göra rätt har varit imponerande. Det här är ju ett långsiktigt projekt, och vi vill inte få problem om tio år bara för att vi hade för bråttom.

Av en slump möttes Mats Lihnell och Ola Lindberg, f.d. Blender på Vin & Sprit som arbetat länge med Folke Andersson. Lindberg är nu Master Blender och ansvarig för Engelbrekts Whisky, de två blends (en vanlig och en 10 yo blended malt) man släppt för att hålla kassaflödet igång under uppbyggnaden.

Ola Lindberg med många års erfarenhet på Vin & Sprit är numera Bergslagsblender.

– Man kan inte bara åka till Skottland och peta ihop en blend; du måste ha kunskap, känsla och du måste komma åt de rätta faten. Det har Ola. Engelbrekt ger också en fingervisning om var vår egen whisky kommer landa smakmässigt. Det är den här typen av elegant, fruktig whisky vi gillar.
Bergslagens Destilleri importerar också ett nytt whiskyglas för att stärka varumärke och ekonomi. Tanken är att det ska ta upp kampen med Glencairnglasen. En snaps – Tre Små Gummor – har också släppts. Den har fungerat som testprojekt för att se hur allt praktiskt runt buteljeringen funkar.

Mycket intressant för landets whiskyintresserade är nystarten av Scotch Malt Whisky Societys (smws) svenska gren. Här finns exklusiva single-caskbuteljeringar och i klubbens bar, i anslutning till destilleriet, kommer man hitta hela klubbens utbud. Genom smws 25 000 medlemmar får man också ut ordet om Bergslagens Destilleri internationellt.

– Vi blir det enda destilleri i världen där du kan prova single-caskbuteljeringar från de flesta andra destillerier, berättar Patrik.

Destilleriet i sig kommer att ha en kapacitet på 1,2 miljoner liter sprit per år. Det gör Bergslagen till Sveriges största destilleri, men fortfarande relativt litet med till exempel skotska mått. Storleken har inte varit något självändamål, snarare ett resultat av lokalens utformning och ren matematik – det kostar inte särskilt mycket mer att ha större produktion.
– Vi får lägre inköpskostnader och sedan räknar vi bakåt. Vill man ha volym på en tioårig maltwhisky måste man tillverka ganska mycket. En del av produktionen säljs, en del lagras för att bli tre, sex och åtta år. Man måste alltså ha större volym, och det blir dyrare för oss att köra småskaligt.

För de volymerna har Bergslagens Destilleri en maltsilo som håller 40 ton. Mäskkaret rymmer två ton malt per batch, och man har fyra stycken 15 000 liters-jäskar av oregon pine. Det har varit föremål för debatt huruvida jäskar av trä ger bättre resultat än stålkar, men vid beställningen av utrustningen var det en helt annan faktor som avgjorde:

– De (tillverkarna) frågade oss om vi tänkte ha besökare på destilleriet, och eftersom vår verksamhet är mer destination än rent destilleri var valet solklart. Det ser bättre ut med trä helt enkelt.

Kopparpannorna beställdes från Forsyths – lågvinspannan rymmer 10 000 liter medan spritpannan rymmer 6 000 liter. Destillatet matas till tre sprittankar om 6 000 liter vardera. Fatbeståndet är inte klart i dagsläget, men man räknar med att köpa in bourbon- och sherryfat där de får bästa möjliga kvalitet till bäst pris. Sedan finns Thorslunds Kagge i närheten för att utveckla fatarbetet ytterligare.

Destilleriet kommer att ha spektakulära lagerlokaler i området. Under många år fanns en beredskapsplan i Sverige där Nora skulle bli huvudstad i händelse av krig. Det var hit regering, försvarsmakt och kungafamiljen skulle flyttas om det gick riktigt illa. Bland annat ett bergsrum på 40 000 m2 iordningställdes med 28 rum och arton hektar tomt. Det kommer framöver bli hemvist åt whiskyfat, men även för att hålla whiskyskolor, restauranger och middagar.

Utöver destilleri, lager och bar finns restaurang och kök för 300 gäster, en stor uteservering, tre konferensrum, provningsrum och lounger. Men så är tanken också att Bergslagens Destilleri ska vara »en destination för whiskyintresserade«. Det är som helhetsupplevelse och resmål man marknadsför sig, och den sjötomt med två tillhörande öar man nyligen köpt ger möjlighet till fler aktiviteter och events.
Den lilla trästaden Nora kan räkna med ytterligare en ström besökare framöver, och whisky-sverige kan räkna med fler smakupplevelser om allt går som Bergslagens Destilleri planerat.

Läs mer om Bergslagens Destilleri på bergslagensdestilleri.se

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.