Lappland destilleri: norrwhisky

Skottar och Japaner får skrika så mycket de vill – världens nordligaste destilleri ligger i Sverige. I Arvidsjaur, närmare bestämt. I alla fall om Gerry Axtelius, som tillsammans med Bo Sundqvist och Kristofer Lundström kommit en bra bit på väg mot målet att producera whisky i hjärtat av Lappland, får som de vill.

Idén till destilleriet uppstod efter en resa till Dublin och ett besök på Jamesons. Ett långvarigt whiskyintresse med flera provningar och en växande samling flaskor mynnade ut i frågan »varför ska inte världens nordligaste destilleri ligga i Arvidsjaur?«.

Det visade sig att flera bekanta förstod tankegången och planer började smidas. Av de tre ingredienser som ingår i whisky så finns åtminstone två i överflöd i Sveriges norra delar: vattnet, som sägs vara Sveriges bästa och är ovanligt mjukt till karaktären, och kornet, som är en av få grödor som frodas på dessa breddgrader. Jästen går ju att ta in utifrån. Klimatet är också bra med stora skillnader mellan sommar och vintertemperaturer.

Det är ingen hemlighet att finansiering av ett destilleri och dess verksamhet är svårt att få till, och Lappland Destilleri är inget undantag. Bolaget har genomfört en enkel emission som gav mer än dubbelt så mycket intäkter som man räknat med, och man har träffat både riskkapitalbolag och fonder. I dagsläget är destilleriet fortfarande i planeringsstadiet, men man har kommit en bra bit på väg. Tack vare goda kontakter med Anders Åhman, tidigare VD på Arvidsjaurs Energi, och en förstående kommunstyrelse finns numera ett destillerihus på Södra Strandvägen i Arvidsjaur, och ett lager har upprättats i Kärlekskullen. Dock behövs finansieringen säkras på sikt för att rulla igång verksamheten stabilt och med kontinuitet. Om allt går som det ska, och man får alla tillstånd som krävs, finns förhoppningar om att ha ett första släpp 2015 – skulle man däremot inte få in den nödvändiga finansieringen står man i ett känsligt läge och får dra i handbromsen.

När pannorna väl kokar kommer det initialt att brännas både vodka och whisky. Vodkan är snabb omsättning och täcker förhoppningsvis merparten av löpande kostnader längs vägen för att hålla destilleriet flytande. Dock måste lokalerna ställas i ordning och panna installeras först. Här har man gått en annan väg än många andra destillerier då man valt en tysk kopparpanna som är kombinerad pot still- och kolonndestillator. Möjligheten finns alltså att producera en svensk »single blend« – en tämligen ovanlig företeelse, där man kan nämna skotska Loch Lomond som liknande exempel.

Pannan kommer också drivas till största del av fjärrvärme, vilket gör det till ett ovanligt miljövänligt destilleri.
En grundinställning hos Lappland Destilleri är att hålla en norrländsk prägel så långt det är möjligt. Det innebär att i möjligaste mån använda lokalt korn, även om det sedan får mältas vid någon av Sveriges befintliga mälterier. Mäskning och jäsning kommer ske i norrländska senvuxna furufat. Torven till det rökiga receptet (i likhet med flera svenska destillerier, som till exempel Mackmyra, kommer man använda två recept: ett elegant och ett rökigt) tas från Saltmyran – en lokal torvtäkt.

Faten kommer från Thorslundskagge och här arbetar man dels med traditionella bourbon och sherryfat, men det finns även mer udda varianter från Frankrike och Ungern. Enligt Gerry finns flera idéer på olika lagringssätt, men dessa är »för tidiga att sprida.«
När, var och hur vi får se världens nordligaste whisky på hyllorna är i dagsläget inte klart, men det råder desto mindre tvekan om att entusiasterna Gerry, Bo och Kristofer kommer bli ett intressant tillskott på den svenska whiskykartan.

Besök Lappland Destilleri på lapplanddestilleri.se

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.