Emmas tips oktober 2013

Landsort LagerNär det gäller öl så blir det Landsort Lager (nr 1466, 50 cl, 28,50 kr) som bryggs av Nynäshamns Ångbryggeri. Jag tycker det har bra fruktig karaktär, fin beska, matvänlig syra, bra bett i karakteristisk lagerstil. Ölet är välgjort, har en bra balans och är förträffligt ackompanjemang till lättare stekt fisk eller husmansmat i en lättare version.

jewelsVad gäller whisky så har importören Gajane Gross KB kommit med två riktigt intressanta flaskor från Lombard Scotch Whisky i deras serie Jewels of Scotland. Båda två ligger i Systembolagets beställningssortiment och kanske kan tyckas vara dyra, men jag lovar – de är värda sitt pris.

Bunnahabhain 1979, Sherrywood Cask 23 Years (nr 85278, 3 040 kr) fick jag chans att prova innan sommaren och tyckte att det var en mycket intressant Bunnahabhain. Jag har annars kommit ifrån Sherrystinna whiskies, men den här skulle jag vilja säga är fin, tydlig men mer balanserad än väntat med tanke på åldern. Lite kul är det förstås att den är från 1979 – mitt födelseår.

En annan jag tänker beställa är Ledaig 1972 (nr 85877, 2 821 kr). Destilleriet grundades redan 1798 av en köpman vid namn John Sinclair och namnet Ledaig betyder »säker plats« på gaeliska. Den röks till hela 35 ppm, har rökig och fräsch doft, söt och fruktig smak och den är väldigt fyllig. Den här ska jag inte ha för mig själv (men hoppas jag får smaka…) utan det ska bli en present till min bror – men sch!, säg inget.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.

En kommentar

  • Köpte en Jewels of Scootland Bowmore i våras. Den har fram tills mässan legat i skåpet och dammat (positivt), men nu under whiskymässan fick jag äntligen testa den. Otroligt fantastik!

Comments are closed.