Janko Svensson årets ölperson

Jankos expertis utövas bland annat i uppdraget som huvuddomare under Stockholm Beer & Whisky Festival samt som ölutbildare. För sina insatser med att lyfta intresset för kvalitetsöl i Sverige tilldelas Jan-Erik Svensson priset på 35 000 kronor av Galatea.

Janko Svensson. Foto: Åke Alvin.
Janko Svensson. Foto: Åke Alvin.

Årets Ölpersonlighet är instiftat av Galatea för att uppmärksamma och utmärka en person som har gjort en stor gärning för att främja ölkulturen i Sverige. Mottagaren kan vara allt ifrån en bryggare, bloggare, krögare till en journalist, utbildare eller arrangör.

Juryn till Sveriges Ölperson består av Hans Nordlöv, mångårig ölexpert som arbetat på Pripps och Carlsberg, sommelieren och dryckesutbildaren Jeanette Wiberg Wingquist, näringslivshistorikern Edward Blom, Lasse Persson från Galatea samt Marianne Wallberg, vd och grundare av Stockholm Beer & Whisky Festival samt vinnare av Årets Ölperson 2012.

Juryns motivering lyder:
Jan-Erik ”Janko” Svensson är ett levande uppslagsverk som besitter en outtömlig kunskap om öl. Jankos unika kompetens och erfarenhet förmedlas med stor en ödmjukhet och härlig träffsäker pedagogik som lyfter elever och åhörare. Janko är helt enkelt Sveriges ölguru.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.