Duo öl där grönt möter rök

organic_rauchbierEmil Lindén på Sigtuna Brygghus har skapat en ekologisk Pale Ale, Sigtuna Organic Ale. Resultatet är ett öl i den stil som utvecklades av amerikanska mikrobryggare i början av 1980-talet då aromatiskt humle var nytt och riktigt spännande.

– Jag vill aldrig att de som dricker mina öl ska behöva söka skydd för humlebomber. Det är betydligt intressantare med öl där malten och humlet stöttar varandra och skapar en bra hinkabilitet, säger Emil Lindén.

Från samma bryggeri, men under annan etikett kommer ytterligare ett öl som sticker ut, nämligen en rököl. Det är S:t Eriks Bryggeri och whiskydestilleriet Mackmyra som inlett ett samarbete där bryggaren Jessica Heidrich gör öl på Mackmyras egenrökta malt som rökts med enris och svensk torv. Resultatet heter St: Eriks Rauchbier.

– S:t Eriks är ett skickligt bryggeri med stor uppfinningsrikedom. Vi på Mackmyra delar deras syn och värderingar kring kvalitet, hantverk och lokal produktion vilket gjort vårt samarbete naturligt, säger Johan Åsman som är Sales Director på Mackmyra Svensk Whisky.

Båda ölen lanseras på Systembolaget den 2 december.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.