Den nye Ole George

GrandTraverseDistillery-LoggaGrand Traverse Distillery har varit igång i sju år i Traverse City i Michigan. Det är delstatens största mikrobryggeri och de gör all sin ryewhisky på råg som odlas i trakten. Grundaren heter Kent Rabish och har polskt påbrå så det är inte så förvånande att de också destillerar vodka, fyra olika sorter närmare bestämt. Och en gin samt en rom som ligger och mognar för tillfället.

Deras Straight Rye Whiskey med namnet ”Ole George” destilleras enligt metoder från tidigt 1900-tal på krossad råg. Kopparpannan köpte Rabish från Arnold Holstein i Tyskland – det är en ”16 plate,1200 liter reflux still”.

Ole George säljs i 75-centiliters flaskor, men när det skulle skeppas hit via importören Galatea, fick destilleriet göra nya flaskor med istället 70 centiliter. För att nu inte tala om att trycka nya etiketter som måste följa europeiska riktlinjer.

Den finns i det så kallade Tillfälliga sortimentet från den andra juni, har numret 11417 och priset är 599 kronor. Alkoholhalten har landat på 45 procent.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör