Ghost ’Grale’


Ghost GraleAtt det svenska bandet Ghost tagit hårdrocksvärlden med storm är ju något av en underdrift. Även om du inte hört Ghost har du med all säkerhet sett bandets logga på en t-shirt om du befunnit dig bland hårdrockare de senaste tre åren. Den stilistiska säkerheten är på topp, och flörtarna med populärkulturella referenser från film, litteratur och allmän historia är subtila och smarta. Och då har vi inte ens närmat oss det rent musikaliska, där Ghost lyfter på hatten åt band som Blue Öyster Cult, ABBA, The Beatles och Beach Boys samtidigt som de håller sin sjuttiotalshårdrock i hårt koppel. Inte konstigt då att man plockat upp fans som James Hetfield från Metallica och Dave Grohl från Foo Fighters längs vägen. Utan att någonsin avslöja någon av medlemmarnas identitet – de leds av en satanisk påve, och onämnda gastar – har de byggt upp en egen värld och nått en kultstatus på två album som är få förunnade.

När man slår sig in i dryckens värld är det till Nils Oscar Bryggeri och Patrick Holmqvist man går för att brygga ’Grale’; en satanisk scotch ale. Redan den stilrena etiketten vittnar om ett handfast grepp på uttrycket. Det kan vara den snyggaste bandprodukten att landa på Systembolagets hyllor hittills. Och alkoholhalten är självklart 6,66%, även om den bara nämns som 6,6% på etiketten.

Men, hör vi er fråga, hur smakar den? Som första tidning i världen provar vi Ghost ’Grale’, och resultatet lovar mycket gott.
I glaset slås man av den mörkt rödbruna färgen, på väg mot svart. Det här är blytung scotch ale, utan tvekan. Doften är stor med den omisskännliga Nils Oscar-karamelliga karaktären på plats med nötighet och humletryck.
Smaken överraskar sedan genom att vara betydligt friskare och lättare än många öl i samma kategori. Men, vartefter öppnas flera lager i smakerna, och ölet visar upp ett tredimensionellt djup som rymmer mycket frukt (blodapelsin?) och mer nötighet. Torrhumlingen med cittra känns på de friskt beska citrustonerna. Eftersmaken är snyggt balanserad och lämnar en med sug efter en till klunk. Grale lyckas helt enkelt med konststycket att på en och samma gång vara komplex, stor och samtidigt frisk med hög hinkabilitet.
Att Patrick Holmqvist är en av landets vassaste bryggmästare är tämligen vederlagt vid det här laget, men med Grale har han och Ghost åstadkommit ett djävulskt mästerverk.

Grale släpps den 1/12 och finns tillgängligt via
beställningssortimentet. (Nr 89963-03)

Betyg 9 / 10

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.

Verifierad av MonsterInsights