Göta Kanalporter

KAnalporterI Allt om Whisky #4 i år kunde ni läsa om bryggmästare Richard Bengtssons resa på Göta Kanal då han var ute för att hitta inspiration till att utveckla ett nytt öl. Det var en resa kryddad med många möten och många svenska smaker. Resultatet har blivit en begränsad serie öl med paraplynamnet Den Stora Smakresan. Först ut är Mariestads kanalporter som lanseras i beställningssortimentet den första december. Där får den nummer 89093 och priset 169 kronor.

Kanalporter,box,glasDet kommer att finnas 1 500 flaskor, samtliga buteljerade, etiketterade, försedda med vax och numrerade för hand av bryggteamet. Kanalportern är resultat av speciellt två möten under resan. Bryggmästare Bengtsson träffade ört- och kryddexperten Lisen Sundgren vid Stegeborgs slott och vid Bergs slussar träffade han den lokala kafferostaren Ingo Deters. Slutresultatet har blivit en torr, smakrik och fyllig porter med toner av kaffe, choklad och lakrits. Bengtsson har använt fyra malttyper med olika rostningsgrad: pilsner-, svart-, karamell- och melanoidinmalt, den sistnämnda är släkt med münchnermalt men avsevärt rökigare och mer aromatisk.

KanalporterLackBryggmästaren själv rekommenderar Kanalportern till ostron och skaldjur, men tillägger att den även passar till kraftiga ostar och chokladdesserter. Och dessutom seglar den alldeles utmärkt på egen hand förstås…

 

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör