Allt om whiskys 10 vinnare 2014

Allt om whiskys chefredaktör Emma Andersson och tidningens eminenta skribent David Mortimer Hawkins har i sammarbete med Håkan Dahlberg från »Vi som älskar whisky« utsett årets bästa i tio kategorier.
Så här ser medaljregnet ut!

Årets nykomling

Teeling Whiskey
Teeling Small Batch Rum Cask
En irländsk blend som imponerar med sin moderna irländska stil. En prisvärd nyhet som kommer att uppskattas. Vi kommer att få se mer av Teeling och de bygger just nu, as we speak, ett destilleri mitt i Dublin. Ett mycket
spännande projekt som kommer att stå klart under 2015.
Teeling Small Batch Rum Cask
(BS 87068, 369 kr)


Årets bästa whisky

glendronachGlendronach Single Pedro Ximenez Cask 17 YO
Mr Pedro Ximenez har gjort något magiskt med Glendronach i denna buteljering. Det här är vinnaren av alla vinnare. Bästa utmärkelse till bästa whisky.
Glendronach Pedro Ximenez Sherry Puncheon 17 Years (BS 84117, 1402 kr)


Årets svenska whiskykrog

fox & anchorFox & Anchor, Karlskrona
Fredrik Larsson som driver Fox & Anchor är genuint intresserad av whisky och besitter stor kunskap i ämnet. Håller fullsatta provningar regelbundet på Foxen och är mycket omtyckt som provningsledare. Har sett till att krogen har ett makalöst utbud av whisky och öl som får andra att blekna.
Hälsa på dem på foxandanchor.se


Årets svenska whiskyambassadör

tommy_isakssonTommy Isakson
Han arbetar på Berntson Brands och har på bara några få år verkligen förstått vad det innebär att vara whiskyambassadör. Att med glädje och entusiasm kunna dela med sig av sin kunskap på ett roligt och underhållande sätt har han helt fattat galoppen. Hoppas vi ser mer av honom runt om på whiskymässor och i whiskyklubbarnas provningslokaler.


Årets whiskyimportör

T Kuuttanen 1Symposion – House of Taste
Frågan är om något land har så många kunniga, starka importörer som Sverige? Nivån generellt är extremt hög, men extra högt ligger sedan många år Symposion. Kunskap, service och hjälpsamhet i alla led. En extra eloge till Magnus Fagerström som nu lämnar firman.
Hälsa på dem på symposionhot.com


Årets whiskypersonlighet

micke_nilssonMicke Nilsson
En sällan skådad entusiasm, kunskap långt bortom Wikipedianivå och en storslagen humor. Förutom att hålla Akkurats whiskybar i absolut toppklass på världsnivå har han även förgyllt våra hyllor med en egen whiskyserie. Micke Nilsson lyckas dessutom med konststycket att se evigt ung ut.


Årets svenska whisky 2014

the-festivalBox Whisky The Festival 2014
3-åringen som fick chansen att provas på just Box Whisky Festival 2014. Ni som kom över en flaska har kommit över en underbar svensk whisky som skriver historia.


Årets whiskystad

Festival logoVäxjö
Staden som visar andra städer var skåpet ska stå när det gäller whisky. Och WMW – Wexiö Maltwhiskysällskap visar vägen dit.


Årets whiskyprovning

benRiach_100_sorter100 olika BenRiach
Det anordnas många whiskyprovningar i Sverige varje år. Den ena mer extravagant än den andra. Den vi kommer att få höra talas om även i framtiden är megaprovningen som Magnus Fagerström genomförde. Inte mindre än 100 olika BenRiach under en och samma provning. Tack och lov uppdelad i två dagar. Magnus vet hur man chockar även den mest whiskyprovande entusiasten. Helt fantastiskt!


Årets whiskymässa

gbg_ol_whiskymassaÖl & whiskymässan i Göteborg
Efter en del kritik föregående år så har man sadlat om, lyssnat och gjort en avsevärt bättre mässa. Enligt utställare är detta en mässa man inte vill missa och vi väntar med spänning på vad nästa år kan erbjuda. Bara att gratulera mässarrangörerna Stanley Wong och Tommy von Brömsen. Säg hej till dem på En öl- och whiskymässa.


Allt om whiskys jury

Panelen: Emma Andersson, David Mortimer-Hawkins och Håkan Dahlberg
Panelen: Emma Andersson, David Mortimer-Hawkins och Håkan Dahlberg
Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.

En kommentar

Comments are closed.