Test: Highland Park – Orkneys stolthet

Att skotska destillerier gärna omger sig med myter och historier är tämligen välkänt hos whiskyintresserade vid det här laget. Frågan är om inte Highland Park på Orkney tillhör de mest mytomspunna ändå? Beläget på en karg ö i Nordsjön där vinden blåser riktigt hårt och vikingarnas närvaro känns nära i historien är det svårt att klandra Highland Park för att rida på våra fornnordiska historier. Oavsett mytologi har de framförallt byggt upp sitt rykte kring högkvalitativ whisky. Vi lät vår skribent David Mortimer-Hawkins gå loss på sortimentet i ett allomfattande test.

HP_guld_2014
Highland Park 30 YO 48,1% (nr. 81806,
4 195kr)
Efter 30 år skulle man kunna tro att faten tagit överhanden. Döm om förvåningen när detta glas andas tung frukt, svarta vinbär och björnbär. Först efter ett par minuter i glaset anas anslag av trä, och då är det mörkt, djupt och komplext. Röken lyser med sin frånvaro, medan en tyngre citrus kommer in. Smaken är återigen konsekvent. Här finns elegans, en saftig, behaglig känsla i munnen även om alkoholen nyper till. Päronnoterna och sötare frukt återkommer i eftersmaken, vilken är lång som ekvatorn. Pondus i ett glas.
Betyg: 9,3/10

HP_Silver_2014
Highland Park 25 YO 45,7% (nr. 70135,
2 199kr)
Att HP kan leverera vardagswhiskies av makalös kvalitet har vi redan sett, men även på högålders-malten kliver de in med bestämdhet och visar var det fornnordiska skåpet bör stå. Här finns lätt rökighet, en otroligt angenäm fatkaraktär som lägger sig runt honungssötma och mörkt bäriga noter. Nyhyvlade plankor på sågverk möter en hint av mandel. Vackert välbalanserad, som en erfaren dansare på ryska baletten.
Här finns hela registret av dofter kvar i smaken – konsekvent, djup och tung som en reggae-bas. Otroligt snygg whisky som andas kvalitet, tyngd och konsekvens. En eftersmak som sitter kvar, trots att man sköljer munnen med vatten. Highland Park i sitt esse.
Betyg: 9,1/10

HP_brons_2014
Highland Park 40 YO 48,3% (nr. 74838,
12 998kr)
Det ska sägas direkt att det inte är blott ett fåtal destillerier som klarar av att producera en fyrtioårig whisky där inte faten tar överhand totalt. Highland Parks fyrtioåring är blytung, och ja, det finns åtskilligt med fatinfluenser här, en del möbelpolish, men det finns också ett elegant skimmer av balans över den här whiskyn. Komplexiteten från 25-åringen har fått stå tillbaka för ren tyngd. När byns åldersman talar lyssnar man, och det här är en tämligen övertygande byäldste. I smaken återkommer möbelpolishen, men också mörka, nästan bittra toner från faten, utan att ta klivet över till att bli oangenäma. Röken har skingrats fullständigt vid den här åldern, och här finns inte heller många spår av destillerikaraktäristiska drag som ljung och honung. Men, vem behöver det när man kan känna historiens vingslag i en snyggt sammansatt fyrtioårig whisky; en buteljering de flesta skotska destillerier skulle offra en arm och ett ben för att kunna buteljera.
Betyg: 9,0/10

Flera testade

Highland Park 21 YO 47,5% (nr. 85190, 1 695kr)
Att det råder akut brist på äldre fat i de skotska lagerhusen ger den här buteljeringen vittnesbörd åt. Blott tre år skiljer den åt från 18-åringen, men betingar ett mer än dubbelt så högt pris. Men om det bara är de tre extra åren som ger den komplext vackra balansen i glaset är det värt att både vänta och öppna plånboken. Mörka trätoner med vacker exotisk frukt möter upp både möbelpolish (det är ett positivt drag, jag lovar!) och mörk choklad. Här får whiskyn plötsligt ett djup de tidigare buteljeringarna saknat. Frukterna rullar in över varandra: mogen banan, mörk citrus, mango, och päron. Ljung och honung finns där, men fungerar mer som ett snyggt komplement och byggdel i whiskyn snarare än en tydlig identitet och karaktär. Smaken är lika komplex som handlingen i HBO-serien The Honourable Woman. Eftersmaken är lång, angenäm och bjuder på en mjuk avrundning. Nu börjar Highland Park visa vad man går för i boxningsringen på allvar.
Betyg: 8,6/10

Highland Park Dark Origins 46,8% (nr. 85129, 549kr)
Det här är en helt annan historia än de övriga HP-flaskorna. Lagrad på en betydligt högre andel sherryfat (”double first fill” enligt etiketten) är whiskyn både mörkare rödbrun i färg och tyngre i doft. Den har ingen åldersangivelse, men tungt sherrylagrad whisky brukar ofta vara svårbedömd åldersmässigt. Här kommer nyläderliknande drag (en nyinköpt läderportfölj), bladtobak och blöt jord fram. Romrussin i julkaka finns där också. Om någon skulle tvekat på sherryinfluenserna fram till första smakprovet elimineras alla tvivel i munnen. Sherrytypiska drag som söta russin, nyrostat kaffe och mörk kakao samsas med nyss nämnda läder och blöt jord. Röken och honungen vi känner igen från tidigare utgåvor finns här också, men gifter sig ovanligt väl med de tyngre sherrynoterna.
Betyg 8,3/10

Highland Park Freya 51,2% (nr. 40499, 1 499kr)
Från en serie döpt efter vikingagudar kommer Freya, buteljerad som 15 YO. Den har likheter med deras vanliga 15-åring, där man anar ett tungt bruk av bourbonfat snarare än sherrytunnor. Här finns den exotiska frukten och vaniljen närvarande, men i än högre grad vilket vittnar om att man varit riktigt petig i valet av fat. Röken är rätt välmarkerad, eller så släpper de här faten bara fram de tonerna lättare. Äpplen och gråpäron finns på näsan, liksom fruktsötma. Snyggt! I munnen torkar den upp snabbt, och alkoholen är lite onödigt bitsk. Med vatten tappar tyvärr Freya en del av sitt djup, och släpper bara fram de ljusare frukttonerna i smaken, vilket är synd när doften är både djup, komplex och rund. Eftersmaken återhämtar sig lite, men det känns som den här flaskan hade mått lite bättre av att tas ner till 46 eller 43 procent.
Betyg: 8,3/10

Highland Park 15 YO 40% (nr. 10419, 579kr)
En spontan gissning när man doftar på femtonåringen är att man använt en högre grad bourbonfat. Det första som slår en är att doften INTE slår en som 12-åringen. Det är en försiktig doft som kräver ett par minuter i glaset för att öppna upp, men bjuder å andra sidan på snygga exotiska fruktdofter när den väl kommer. Toner av mango, banan och honung finns där, medan röken fått ta ett steg tillbaka i den här föreställningen. Kola och toffee-dragen är tydligare, vilket också vittnar om att bourbonfat har masserats för den här mixen. Efter ytterligare ett par minuter blir citrustonerna tydliga, och tonåringen känns ovanligt lugn och sansat snygg på näsan.
Om doften bjöd på exotisk frukt domineras smaken av just det. Vanilj, mango, ananas och banan samsas på paletten, och för vänner av bra bourbonlagrad whisky (ja, skribenten talar om sig själv nu) är det här en riktigt god upplevelse. Eftersmaken skulle gärna fått hänga kvar något längre, då det är först nu röken kommer fram med någon tydlighet, men det är å andra sidan lätt ordnat genom att smaka lite till. Kanske inte den mest kända Highland Parkbuteljeringen, men en fin upptäckt.
Betyg 8,2/10

Highland Park 18 YO 43% (nr. 437, 749kr)
Efter att ha vunnit priset ”Best spirit in the World” i San Francisco för ett par år sedan blev 18-åriga Highland Park drycken på allas läppar – bildligt och bokstavligt. Och det är inte svårt att förstå varför. Plötsligt kommer en whisky från Skottland som till och med amerikanerna kan uttala – har du hört någon icke-skotte uttala Bruichladdich i en bar någon gång? Inte undra på att de hellre tar en Grant’s. Men… hur står den sig i testet?
Det korta svaret är ”alldeles utmärkt, tack.” Men vi nöjer oss inte med förenklingar. Doften har en jordigare ton, som påminner om smaken på 12-åringen. Sherryfaten har fått ta mer plats, och gifter sig med den lätta röken briljant. En svag ton av blött trä finns här, liksom en något mörkare citrus. Dofterna håller sig konsekventa som smaker också, men i eftersmaken kommer en skarpare ton och de mjukare exotiska frukterna. Eftersmaken torkar upp rätt snabbt i munnen och lämnar minnen i form av sherrytoner och lätt rök. En väldigt god whisky, men världens bästa? I beg to differ.
Betyg 8,2/10

Hunter Laing Old Malt Cask 17 YO 50% (nr. 85612, 1 260kr)
Här har man fått tag i fat som verkligen trycker fram nötiga, kaffeliknande drag tillsammans med en mjuk kolasås-liknande kvalitet. Snyggt balanserad mot en ljus och lätt fruktighet. Efter ett par minuter i glaset utvecklas kaffetonerna, och påminner närmast om nymalda kaffebönor. Smakmässigt drar det här definitivt mot det fruktigare hållet med både gråpäron, mörka bär och höstäpplen på tungan. En lagom lång eftersmak etablerar mer rök, och här finns också en sötma man kan härleda till den typiska honungen från HP.
Betyg: 8,2/10

The First Edition 17 YO 53,9% (nr. 86905, 1 251kr)
Vid en första doft undrar jag om jag misstagit glaset för föregående prov. De doftar snudd på EXAKT likadant. Efter ett par A-B-tester och någon extra minut i glasen börjar karaktärerna så gå åt olika håll, där First Edition erbjuder något större djup än Laing-flaskan. Annars är kolatoner, kaffebönor och sötma allestädes närvarande. Den svaga rökningen är här också, men mer en aning snarare än en tydligt definierad karaktär. Även smakmässigt påminner den här mycket om Old Malt Cask med mjuk toffee. Eftersmaken är mer fruktrik men inte särskilt lång. Det är bara att konstatera att Kirkwalls finest gör en bra whisky.
Betyg: 8,2/10

Highland Park 12 YO 40% (nr. 531, 399kr)
Highland Parks standardbuteljering ligger på 12 år, och är en blandning av bourbon och olika sherryfat. Det här är en whisky de flesta provat, och de karaktäristiska honung/ljungtonerna i doften är välbekanta. 12-åringens storhet är välförtjänt – balansen i doften är total, och den svaga röken som tittar fram ligger snyggt inbäddad i fatkaraktär och citrus. Här finns lätta drag av mjölkchoklad och russin som släpper in hasselnöt och mandelmassa efter ett tag. Som en brittisk julkaka i flytande form.
I munnen går HP12 åt ett något kärvare håll där rök och jordigare noter tar plats jämte sötman från faten. Citrusen kommer mot slutet och eftersmaken är medellång. En bra, välbyggd standardbuteljering som förtjänar att stå i alla whiskyälskares hyllor som bra vardagsdram.
Betyg 8/10

Highland Park Cask Strength 56% (nr. 554, 299kr / 35cl)
Buteljerad vid 56% saknar flaskan åldersangivelse, men det känns inte relevant när man doftar på den. Stor, kraftig doft som går på knock direkt. Här finns både ljung, fatdrag av bourbon och viss sherry och den destilleritypiska honungen. Ett smakprov ger en kryddig whisky med drag av växtriket i smak – gräs, blad och jordaktiga toner. Först efter några sekunder hettar alkoholen till och bjuder på nymalen svartpepparliknande kryddhetta, och eftersmaken bråkar lite i munnen. Här krävs ett par droppar vatten. Nu träder de mörka bären fram, medan de växtliga tonerna tar ett kliv tillbaka till förmån för fatträ och kola. Intressant, men jag saknar återigen den vackra balansen från 12- och 15-åringen.
Betyg 7,9/10

Highland Park Ambassadors Choice 10 YO 46% (nr. 456, 499kr)
En buteljering utvald och sammansatt av Highland Parks Brand Ambassador Martin Markvardsen. Om det är den något högre alkoholhalten som gör att whiskyn i glaset omedelbart känns mycket större än den nästan dubbelt så gamla 18-åringen låter vi vara osagt. Här finns sågspån, ljung och den typiska honungen är tydligt markerad. Röken får också ett tydligare spelrum, vilket kanske pekar mot att Markvardsen arbetar med de skandinaviska länderna, där vi har en förkärlek för rökt whisky? Toffee och gräddkola på näsan som blandas med jordigt källargolv. Ljung och växtliga noter möter upp, och whiskyn växer i glaset för varje minut. De initiala citrustonerna byts mot mörka bär och mogen frukt.
Smaken är lite anonym initialt. De stora dragen i doften är inte riktigt framme, och whiskyn faller tillbaka till sin egentliga ålder – här känns tio år mer korrekt. Whiskyns balans är inte riktigt på plats som hos femtonåringen, men det finns å andra sidan en fin krämig kolaton i eftersmaken.
Sammanfattningsvis lovar ambassadörens val riktigt, riktigt gott men snubblar till lite på målsnöret.
Betyg 7,8/10

Highland Park Old Particular 18 YO 48,4% (nr. 85662, 1 298kr)
Här dyker lite hasselnöt upp som gubben ur lådan, och ljung/honungen är tydligt närvarande. Smaken är mjuk och balanserad, och alkoholen håller sig i schack mot fatdrag och smak. Eftersmaken är efterhängsen och låter röken komma till tals en sista gång, men dör snabbt.
Betyg 7,8/10

Malts of Scotland 13 YO 46% (nr. 86181, 801kr)
Malts of Scotland drivs av legenden Sukhinder Singh, och deras trettonåring har en tydlig rökton, och en nötighet man inte hittar i orginalbuteljeringarna. Smaken bärs fram av mjuk kola och toffee, men har ett smalare register än 12 YO – inte helt ovanligt när oberoende flaskor ställs mot officiella buteljeringar. Eftersmaken är medellång, och på det hela är detta en klart godkänd tappning av Orkneydestilleriet.
Betyg: 7,5/10

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.