Roslagspremiär till havs

img_4774Den 4 april för 6 år sedan destillerade brännmästare Kristina Anerfält-Jansson Norrtelje Brenneris första whiskymäsk på ekologiskt och orökt maltkorn.

Malten har mältats i Halmstad av Viking Malt och sedan malts i Edsbros hammarkvarn. Kopparpannan där dubbeldestilleringen sker är en batchpanna från Carl i Göppingen. Allt vatten som används under hela processen kommer från egen brunn. Några dagar efter destillationen tappades spriten på Sherry Oloroso-fat om 30, 50 och 220 liter. Faten har sedan mognat i Brenneriets fuktiga fatkällare, som tidigare var gårdens stall.

whisky_bigNorretlje Brenneris Richard Jansson säger:

– Målet med RoslagsWhisky är att skapa en mild, fruktig och ren whisky, lite annorlunda och med en ”Norrtelje-touch”.

RoslagsWhisky Singel Malt EKO 2009 presenterades på whiskymässan ombord på Viking Lines Cinderella den 15-17 januari (se nedan). Och så här lät några av besökarnas kommentarer:

– Mjuk, annorlunda, snäll!

– Ekskog i juni, Norrteljekaraktär!

– Woow, vilken design!

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör