Guinness gör ny porter från förr

guinness_bothGuinness Dublin Porter och Guinness West Indies Porter är de första ölen som tagits fram för Guinness nya bryggarprojekt ”The Brewers Project” på St James Gate Brewery i Dublin. Sex bryggare har fått i uppgift att ge liv åt nya ölsorter genom att omtolka historiska recept hämtade från bryggeriets dagböcker.

Guinness Dublin Porter (nr 88635 vid lanseringen i november, 3,8 %) har gjorts efter ett recept hämtat från en dagbok från 1796, en tid då porter var en del av den dagliga ransonen för många arbetare. Det är också den första irländska Guinness porter som levererades till England.

Guinness West Indies Porter (nr 88924 vid lanseringen i november, 6,0 %) är baserat på ett recept från en dagbok daterad 1801. Då tog sig Guinness an utmaningen att skapa en porter som kunde behålla samma kvalitet och smak efter att ha tillbringat 4 till 5 veckor i ett lastutrymme på ett fartyg med destination till tropiska breddgrader. Den nya portern klarade av långa sjöresor, men visade sig även vara ett intressant och smakrikt öl med en personlig karaktär.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!