Thomas Hardy’s Ale: Författaröl

aow_thomashardyale
Irländaren John O’Hanlons släkt har varit i pubbranschen ända sedan 1910, och John öppnade en egen pub 1991 i Clerkenwell som snabbt blev känd för utsökt mat och bra öl. 1995 grundade John tillsammans med frun Liz också ett eget litet bryggeri och gjorde sin första ale: O’Hanlon’s Dry Stout. Det såldes till en början enbart på deras egen pub och var en succé som i förlängningen ledde till beslutet att sälja puben och koncentrera sig på bryggandet. År 2000 flyttade de till Great Barton Farm i Devon och tog med sig Master Brewer Alex Bell och bryggare Richard Mayne.

Idag har de sju olika öl i sitt sortiment, däribland Thomas Hardy’s Ale, döpt efter författaren Hardy (1840 – 1928), kanske mest känd för romanen Tess of the D’Urbervilles som Roman Polanski gjorde en (ganska seg) filmatisering av.

aow_thomas_hardy_1923_portraitThomas Hardy’s Ale kom till 1968 på begäran av Thomas Hardy-sällskapet, som ville markera att författaren varit död i fyrtio år. Uppgiften gick till Eldridge Pope & Co i Dorchester, Hardys födelsestad, och resultatet blev mer eller mindre direkt kultförklarat. 1997 sålde Pope sitt Thomas Hardy Brewery och det såg under en period ut som Hardyölet inte skulle fortleva. Men där kom O’Hanlon’s in i bilden.

Thomas Hardy’s Ale (nr 11430, 33 cl, 69,90 kr) bryggs bara en gång om året och är ibland en blandning av så många som sex olika brygder. Med sin höga alkoholhalt är det som gjort för att lagras och mogna år efter år (upp till 25, enligt O’Hanlons själva). Färskt är ölet väldigt sött beroende på hög restsötma som finns kvar, man har dock inte tillsatt socker utan det är ett helmaltsöl.

Fram till 2008 fortsatte O’Hanlons brygga Thomas Hardy’s Ale, men då gav de upp eftersom det relativt dyra ölet inte lönade sig i längden. Nu har italienska Interbrau köpt varumärket och återupplivat det. Det bryggs i England, men italienarna är förtegna om exakt var och av vilka.

Thomas Hardy’s Ale (nr 11430, 33 cl, 69,90 kr)

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör