Två öl till från Rättvik

aow_dalabryggeri_78758_flaskor_ol
Den första december kommer två nya öl från DalaBryggeri: Vinterbrygd och DalaBryggeri IPA, som dock kan kallas en DIPA…

DalaBryggeri grundades av kocken och restaurangägaren Victor Hård af Segerstad i Rättvik. Han hade under flera år velat starta ett bryggeri och tyckte att det väl inte kunde vara någon större skillnad på att göra en sås och brygga öl – men insåg att där hade han fel.

Lyckligtvis anslöt sig bryggeriteknikern och före detta Oppigårdsmedarbetaren Mattias Eriksson. De enades om att ölen de skulle göra skulle vara ekologiska och att sortimentet skulle utgöras av de klassiska ölsorterna. Senare tillkom också bryggmästaren Marcus Lindborg och i april i år lanserade de sitt första öl: DalaBryggeri Ljus Lager (nr 89655, 33 cl & 50 cl, 16,90/19,90 kr) som de själva beskriver så här: ”Bryggeriets ljusa lager har en bas av av brödig skandinavisk malt. Den är humlad med klassiska humlesorter från Tyskland och Tjeckien. Det ger en ljus och lättdrucken lageröl. Inget lull-lull och trams, utan en rak öl med karaktär!”.

Sedan första juni kom så American Brown Ale (nr 31072, 33 cl, 18,90) och nu är det dags för två till alltså, som lanseras i Systembolaget under rubriken ”Lokalt och småskaligt producerad dryck”:
aow_dala_vinterbrygd
Vinterbrygd (Nr 31432, 33 cl, 20 kr) – ”Ölen är mörk som skogarna i Rättviks utkant, med en eftersmak lika vidsträckt och mäktig som långbryggan i Siljan”. Den är en bärnstensfärgad lageröl med europeisk och amerikansk humle, Pilsnermalt, Munchermalt och ljus Karamellmalt.
aow_dala_ipa1151607
DalaBryggeri IPA (Nr 31440, 33 cl, 23,90) – ”Man skulle kunna kalla den för DIPA. Inte för att den är dubbel, utan för att den innehåller så mycket Dalarna”. Det är en ljus India Pale Ale, gjord på Pilsnermalt, Munchermalt och amerikansk humle: Simcoe, Mosaic och El Dorado.

Om det vatten de använder har de en del att säga:
”Ölen bryggs alltid på friskt och kristallklart dalavatten, hämtat direkt från den forntida isälv som dundrade fram i Rättvik. Det var ungefär 9 400 år sedan inlandsisen smälte undan i Rättvik. På sin väg till Siljan drog isälven med sig grus som blev sand och som slutligen blev botten till Rättviks vattentäkt. Idag filtreras vattnet naturligt genom ungefär 80 meter sand. Det gör att smaksättande mineraler och salter adderas. Vilket i sin tur alltså passar helt perfekt till bryggeriets öl.”

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!