Japanska julklappar

aow_nikka-super-nikka-revival-1109396-s269
Det japanska undret fortsätter att fascinera whiskyvärlden. Importören Symposions samarbete med producenten Nikka har resulterat i en lång rad whiskysorter. Nu i december lanserar de inte mindre än fem japanska nyheter.

Super Nikka – återkomsten
Under sina år i Skottland träffade japanska whiskyns fader Masataka Taketsuru kvinnan i sitt liv, den unga Rita Cowan. Efter hennes bortgång valde Masataka att hedra sin livskamrat genom att komponera en whisky han kallade Super Nikka. Nyligen köpte Nikka en av de få kvarvarande flaskorna Super Nikka från en privat samlare i Tokyo och bolagets blenders tog sig an uppgiften att återskapa originalet.
 
40 procent av malten i Nikka Super Revival är lättrökt och kommer från Yoichi, vissa av faten är upp till 20 år gamla. 70 procent av dem är lättrostade sherryfat.  Det är en något tyngre och oljigare whisky än andra Nikka. Doften är kryddig och kraftfull med inslag av mandel och rostade valnötter. I smaken kommer citrus, dragon, örter och en behaglig ekig sherryton. Den första december lanseras Super Nikka i Systembolagets fasta sortiment.

Super Nikka Revival Limited
Nr: 455-01
Pris: 549 kr
aow_nikkacoffeymalt-nikkacoffeygrain-nonjatta
Nikkas Coffey
Kolonndestilleringen som Aeneas Coffey uppfann under första hälften av 1800-talet gjorde det möjligt att producera stora volymer. Redan vid starten av destilleriet Miyagikyo 1969 installerade Nikka kolonnpannor.

För tiotalet år sedan lanserade man både singelmaltwhisky och singelgrainwhisky som dessa pannor producerat. Succén har inspirerat Nikka till att skruva upp produktionen och lansera Coffey-serien i betydligt större upplagor. Coffey Grain görs i huvudsak på majs, vilket ger en mycket mjuk och aningen söt whisky med en oljig textur. Coffey Malt är något så ovanligt som en maltwhisky som producerats i kolonnpanna. Vid Miyagikyo har man reserverat två pannor till maltwhiskyproduktion. Resultatet är en kryddig och fruktig whisky i en robust och mycket angenäm stil.

Nikka Coffey Grain
Nr: 11675-01
Pris: 729 kr

Nikka Coffey Malt
Nr: 44001-01
Pris: 729 kr
aow_-nikka-nonjatta_480
De två Samurajerna
Efter att ha anlitats för att bygga upp Japans första destilleri, Yamazaki, kunde Masataka Taketsuru efter tio konfliktfyllda år förverkliga sin livsdröm när han 1934 invigde Yoichi på nordön Hokkaido. Miyagikyo blev 1969 hans andra destilleri. Han lät bygga det i en mycket fuktig miljö där två floder möts i bergen utanför hamnstaden Sendai. Han valde platsen eftersom där fanns kristallklart vatten i bergsbäckarna och eftersom avdunstningen var låg i det fuktiga klimatet.

Medan Yoichi producerar en mer rökig whisky i traditionell skotsk stil har Miyagikyo mer japansk karaktär med inslag av exotisk trä, frukter och söta kryddor. Nyligen gjorde Nikka om hela sitt standardsortiment och lanserade både Yoichi och Miyagikyo som No Age Statement. De blandas av whisky i olika åldrar, av såväl äldre fat som yngre och de väljs ut för att tydliggöra respektive destilleris husstilar.

Nikka Yoichi Single Malt
Nr: 11696-01
Pris: 854 kr 
Antal flaskor: 100 st

Nikka Miyagikyo Single Malt
Nr: 11671-01
Pris: 854 kr
Antal flaskor: 100 st

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!