Mikkellerklassiker utan gluten

aow_mikkeller_american_dream_1116390
Den 1 december blir Mikkeller American Dream glutenfri. Ingredienserna är desamma, bryggtekniken är densamma och smaken är densamma men ölet är glutenfritt.

American Dream bryggs, precis som många andra av Mikkellers öl, hos det belgiska, familjeägda bryggeriet De Proef Brouwerij. Ett bryggeri som ligger långt fram vad det gäller innovation inom ölbryggning. Det bästa sättet att brygga ett bra glutenfritt öl enligt De Proef är att brygga ölet som vanligt och sedan använda sig av enzymer som kan bryta ner gluten.

Enzymerna tillsätts under mäskning och jäsning och bryter ner ölets gluten till den grad att de knappt går att upptäcka. När ölet är klart genomgår det en särskild mätmetod kallad Elisa Competitive för att säkerställa att glutenhalten är under gränsvärdena för vad som klassas som glutenfritt. Nivån av gluten mäts i ppm (parts per million/mg per liter) där EU:s nivå för ”glutenfri” är 20 ppm – American Dream ligger under 5 ppm.

Mikkeller American Dream (nr 1282, 33 cl, 20,90 kr)

aow_mikkeller-blir-glutenfri

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!