Juldrinkar med fläderlikör


Sedan första december finns fläderlikören St-Germain i Systembolagets fasta sortiment. Den svenska vinnaren i bartendertävlingen Bacardí Legacy tipsar om vinterinspirerade cocktails.

”One of the most influential cocktail components introduced in the last decade”, skrev New York Times. St-Germain har funnits sedan 2007 och är idag en mycket populär drinkingrediens bland många erkända bartenders.

Kaitlin Wilkes vann i november den svenska finalen av Bacardí Legacy – en av världens främsta bartendertävlingar. I vår tävlar hon om att bli världens bästa bartender i konkurrens med ett 40-tal andra bartenders.

– Att göra drinkar hemma kan för många verka lite skrämmande, säger hon, men jag tror att gemene man ska våga lita på sina egna smaklökar. Lita på din kreativa sida – det kommer bli uppskattat av dina gäster.

Fläderlikören St-Germain framställs av handplockade fläderblommor när dess smak och arom är som bäst, vilket innebär att skörden är begränsad till ett fåtal veckor varje vår. Varje flaska är märkt med vilken skörd just den är framtagen av. St-Germain innehåller inga konserveringsmedel, extrakt eller stabilisatorer och endast färska blommor används. Likören har en ren smak av fläder, citrus, tropiska frukter och päron.

Kaitlin Wilkes bästa råd för att göra nyårsdrinken:

  • Tänk enkelhet (”Less is moore”)
  • Inspireras av klassikerna (finns många bra hemsidor att inspireras av)
  • Dekorera snyggt (kolla in Pinterest)
  • Tänk på balansen av grundsmakerna (ej för sött eller surt)
  • Använd vackra glas (Ikea och Lagerhaus har många fina för en mindre summa)

Kaitlin Wilkes cocktails för jul och nyår:
Mrs. Claus Collins
30 ml St-Germain
20ml Martini Bianco
30 ml Spiced Cloudy
Apple Juice*
10 ml Limejuice
Champagne

Blanda alla ingredienser utom champagnen i ett highballglas. Addera is och rör om. Fyll på med champagne och garnera med äppelskiva och kanelstång.
*Lägg 3 kanelstänger, 3 kardemummakärnor, 3 stjärnanis och 5 hela kryddnejlikor i en stekpanna. Rosta på hög värme och krossa med en träsked/träslev tills du kan känna doften av kryddorna. Vrid då ner på låg värme och häll i 1 liter Cloudy Apple-juice (Tropicanas funkar utmärkt). Rör om i två minuter och låt vila cirka 10. Sila av kryddorna och låt svalna till rumstemperatur.

Christmas tottie
30 ml St-Germain
20 ml Tio Pepe Dry Sherry
10 ml sockerlag
4 dashes Angostura bitter
120 ml uppvärmt Tonicvatten (värm tonicvatten på spisen, dock ej varmare än drickbart)
Garnering: vispad grädde och kanel.

Blanda samtliga alkoholhaltiga ingredienser i ett värmesäkert glas eller kopp. Se till att de är rumstempererade. Addera den uppvärmda tonicen. Garnera med vispad grädde och riven kanel.

St-Germain
Nummer: 87650
Pris: 459 kronor

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!