Mikas öl vann!

aow_innisgunn_imaginetavling
Det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunns tävling Imagine & Gunn är avgjord. Mika Jeppsson från Sölvesborg kammade hem vinsten med sitt förslag på en bourbonfatslagrad Imperial Stout smaksatt med choklad, vanilj och jalapeño.

Över 150 entusiastiska ölälskare från hela Sverige skickade in sina bidrag till tävlingen Imagine & Gunn när den öppnade i slutet av september. De tävlande fick fria händer att skapa sina egna kreativa förslag på vad deras egen specialutgåva skulle innehålla, från vilken typ av humle och malt till stilen av öl. Av de 150 bidragen nominerades sju, som gick vidare till en öppen omröstning.

mika_jeppssonFolkets röst föll på Mika Jeppssons recept, en bourbonfatslagrad Imperial Stout smaksatt med choklad, vanilj och jalapeños, som var en klar favorit och vann med 33,9% av rösterna i tävlingen. Ölet lanseras i en begränsad upplaga om 40 000 flaskor på Systembolaget över hela landet under 2017.

– Folket har gjort sitt val, ett djärvt och modigt val. Bryggning med jalapeños är verkligen okonventionellt, men det är anledningen till att jag är så glad över att få träffa Mika och tillsammans få göra hans idé till verklighet, säger Dougal Sharp, Innis & Gunns grundare och bryggmästare.

Mika Jeppsson, från Sölvesborg i Blekinge, är 43 år och arbetar som högstadielärare i matematik och NO. Öl är ett stort intresse och han har smakat på över 1 600 sorter. På fritiden brygger han dessutom eget öl.

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Jag är jätteglad att så många gillade mitt förslag och jag hoppas de som röstat på mig inte blir besvikna när de testar resultatet i vår, säger han.

– Mika mötte hård konkurrens, men det verkar som det svenska folket vill ha lite sting i nästa specialutgåva. Jag hoppas att tävlingen har inspirerat öldrickare, men också andra bryggerier i Sverige för att skapa och hitta smakrik, innovativ och okonventionell öl, säger Dougal Sharp.

Mika kommer i början av nästa år resa till Innis & Gunns nybyggda bryggeri i Perth, Skottland. Tillsammans med bryggmästare Dougal Gunn Sharp och hans team på Innis & Gunn kommer de att förfina receptet, brygga ölen och utforma förpackningen som också kommer bära Mikas namn. Sverige är det enda landet som fått möjligheten och förtroendet att skapa en öl.

Förra gången, 2013, vann Nicholas Karlsson från Färjestaden med sin öl Karlssons Choice. Upplagan om 40 000 flaskor sålde snabbt slut på Systembolaget och blev ett samlarobjekt.

Finalisterna i Imagine & Gunn utsågs av juryn: Dougal Sharp – Bryggmästare på Innis & Gunn, David Ask – Marknadschef på Ölkollen/Tomp beer wine & spirits och Allt om Whiskys chefredaktör Emma Andersson.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!