Test: Bästa julölen 2016

aow_julol_ing
Då var det dags igen, årets kanske största ölhändelse: julölen. I år kommer det att vara ett femtiotal jul- och vinteröl som säljs över hela landet. Dessutom kommer i lokalt och småskaligt sortiment nästan lika många produkter. Så det finns verkligen något för alla denna jul.

I år verkar alla ha dragit ner på det söta innehållet och fler öl känns torra i eftersmaken istället för sötfruktiga och kladdiga. Med tanke på hur många av oss som besöker flera ställen under jul och det ska med klappar, barn och andra släktingar, så brukas bilen mer än man kanske tror, och nu finns det goda lätt- eller alkoholfria öl i julstil. För den sanna julölsfantasten vill jag rekommendera att köpa fler öl och prova till julbordets blandade smaker. Skinkan kanske ska ha en annan öl än sillen.

Även om julöl bryggts här i Sverige sedan 1898 så var utbudet för tjugo år sedan tämligen skralt och bestod mest av några få, minst sagt snarlika mörka lageröl. Idag är ju bilden helt annorlunda och det totala utbudet av julöl ter sig närmast oöverskådligt och att prova sig fram till sin favorit kan vara både vådligt och svårt att hinna med. Allt om Whiskys panel har därför tagit sig an uppgiften och vaskat fram favoriterna.

Årets favoriter

aow_julol_sleepy_bulldog
11301 Sleepy bulldog winter ale 20,90 kr 330 ml 6,2%
Gotlands Bryggeri, Sverige, Spendrups Bryggeri
En mörk ale med rund och fyllig doft, smaken har tydliga toner av väl rostad malt och en bra beska, vilket ger en behaglig eftersmak i balans utan överdriven sötma.

aow_julol_jacobsen
11365 Jacobsen golden naked christmas ale 59,90 kr
750 ml 7,5% Carlsberg Danmark
Mörkbrun i färgen. Doft av tropisk frukt, mandel och även torkad frukt. I smaken finns en honungssötma och en liten beska vilket inte tar över från maten utan ger en frisk upplevelse. Stor flaska räcker till fler att njuta av kring bordet.

aow_julol_wisby
11311 Wisby julbrygd 19,90 kr 330 ml 6%
Gotlands Bryggeri, Sverige, Spendrups Bryggeri
Djup rostad ton i doften. Smaken är lite rökig med härliga inslag av ordentligt rostad malt och knäckig sötma. Eftersmak med syra och sötma i behaglig balans.

aow_julol_jamtlands
11382 Jämtlands julöl 22,90 kr 330 ml 6,5%
Jämtlands bryggeri, Sverige
Mycket mörk bärnstensfärg. Doft av rostat och charkuterier. En lagom humlad julöl med fin syra och torr eftersmak.

aow_julol_falcon
11329 Falcon julöl 18,40 kr 500 ml 5,2%
Carlsberg Falkenberg, Sverige
Mörkbrun färg. Inslag av rostat i doften. I smaken lite jultoner av rostad malt, sötma och en trevlig beska. Eftersmaken är torr och lång trots den låga alkoholen.

aow_julol_cabinfever
11617 Cabin fever 26,60 kr 355 ml 6,5%
New Holland Brewing Co, USA, Great Brands AB
Mörk bärnstensfärg. Lätta rostade toner i doften. I smaken är det balans mellan beska och sötma, en
trevlig ölupplevelse.

aow_julol_brewdog
11368 Brewdog santa’s paws 22,90 kr 330 ml 4,5%
BrewDog Storbritanien, Cask Sweden
En ganska mörk öl med toner av vanilj i doften. I smaken finns lite rostat, honung, kola och pomeranstoner. Engelsk stil med kryddigt avslut.

aow_julol_grebbestads
11371 Grebbestad julöl 23,80 kr 500 ml 5,2%
Grebbestads Bryggeri, Sverige
Fyllig mörk färg. Julölsdoft med inslag av vört, russin och knäckiga toner. Återhållen sötma och tydliga rostade toner. Behaglig torr eftersmak med liten beska.

aow_julol_bagge
11509 Bagge vinteröl 19,30 kr 500 ml 5,2%
Janake Wine Group, Sverige
Här är det rökt till julbordet, fårfiol och andra rökta charkuterier i doften. En fyllig öl med rostade toner, behaglig eftersmak trots sin fyllighet.

aow_julol_sofiero
11372 Sofiero julöl 15,90 kr 500 ml 5,2%
Kopparbergs bryggeri, Sverige
Härlig mörk färg. Doft av vört och bryggeri anas i doften. Liten sötma i smaken och detta är något för den som vill ha en lättare julsmak på ölen.

aow_julol_peak
11897 Peak winter session 26,60 kr 355 ml 5%
Peak Organic Brewing Co, USA. Bier & Co, Sweden
I sammanhanget en ljus öl. Frisk och lite syrlig doft med aningen humle. Smaken är frisk med fruktig humle och tydlig beska. Lång torr eftersmak med inslag av citrus. Något uppfriskande efter all fet mat.

Alkoholfria jullanseringar

aow_julol_mariestads_alkofri
11935 Mariestads julöl 11,90 330 ml 0,5%
Spendrups bryggeri, Sverige
Bärnstensfärgad öl med knäckig doft och tydliga toner av bränd malt. Lång eftersmak utan att vara översötad.

aow_julol_mikeller
1967 Mikkeller drink’in the snow 16,90 330 ml 0,3%
Mikkeller, Brill & Co AB
Redan direkt möts man av dofter från julens kök. En rund, frisk och lite söt julöl med behaglig eftersmak som fyller gommen.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!