Spännande rye och min nygamla favorit


På destilleriet FEW utanför Chicago bubblar det sprit i pannorna av alla de slag. Bourbon, gin och faktiskt singelmalt med mera, men inte allt av det får vi se i Sverige. Den här rågwhiskyn som de har i sitt stall är delvis uppblandad med en liten del av majs och andra sädesslag men huvuddelen är fortfarande råg.
Rågwhisky eller ryewhiskey har seglat upp igen och nyfikenheten på den här typen av whiskey har ökat. En annorlunda typ av whiskysmak som kräver en öppensinnad smakpalett.
Den har en lätt sötma, doft av blött trä, blötlagd säd och bananskal. Den har en stor fyllig smak, en tanninkryddighet och lätt ton av rosvatten och apelsinskal (precis som när man biter i en apelsin). Lite bråkig i smaken men på ett charmigt sätt precis som min son som bakom de söta blå ögonen har hyss och bus i blicken. Lite grön/omogen ton och kryddighet i eftersmaken. Smak av behandlat vått trä.
En fantastiskt spännande rye som är väl värd att pröva. Det är helt klart för den modiga som gillar att prova nya härliga smaker. Frågan är om ni är modiga nog? Det tror jag.

FEW Rye Whiskey

Nr: 85912
Alkohol: 46,5 %
Pris: 792 kr

Varför har jag inte gjort det här tidigare i vinter? Det var när jag insåg att ljuset sakta men säkert kommer tillbaka och att dagen blir lite längre som jag fick idén att göra en lättsam aperitif före maten hemma. Fick för mig att testa en klassiker och se om den även fungerar att bjuda på hemma innan middagen på vinterhalvåret.
Jag pratar om en fräsch Gin & Tonic och jag vet att det känns mer sommar och uteservering eller altan, men det togs emot väldigt väl. Det blev mycket uppskattat och inte bara jag tyckte det var en kul grej. Man kanske ska tänka om och våga bjuda på andra säsongsdrycker »fel« tid på året?! Ja,
varför inte? Den är gången blev det klockrent men frågan är om en varm Irish Coffey känns rätt i sommar? Jag får återkomma till det…

Gin & Tonic

50 ml Hendrick’s gin (Nr 81679)
150 ml Tonic
Bygg över is i ett högt high ball glas
Garnera med gurka

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.