White lake vodka – ryssen kommer!


Den första mars blir det tillökning i vodkahyllorna på Systembolaget. Då kommer en rysk, för ovanlighetens skull i dessa dagar, ny vodka: White Lake Vodka – med ginseng…

Jo, ni läste rätt: ginseng, sibirisk sådan närmare bestämt, som på latin krångligt nog heter Eleutherococcus senticosus. I USA kallades den tidigare för just Siberian ginseng, för den anses ha liknande egenskaper som vanlig ginseng. Idag är det dock att förbjudet att marknadsföra den under det namnet eftersom termen ”ginseng” är reserverad för Ginsengsläktet som heter Panax på latin.

Men i vodkan White Lake är alltså en av ingredienserna Eleutherococcus senticosus, som av förståeliga skäl kallas för Siberian ginseng av producenten, som anses motverka trötthet och utmattning och vara allmänt energiskapande. Annars är vodkan gjord på korn och källvatten och har filtrerats genom vit kvartssand för att åstadkomma välbalanserade råvarutoner.

Vodkan White Lake skapades 1995 och köptes 2007 av det ryska företaget Synergy, ett av Rysslands ledande spritföretag som äger ett flertal destillerier runt om i hela landet. Det grundades 1998 av Alexander A. Mechetin och sysslade från början med matproduktion av olika slag. 2002 fokuserade det sig helt på spritdrycker. Idag har företaget sammanlagt drygt 8 000 anställda och deras produkter finns i 50 länder.

White Lake Vodka (nr 40, 209 kr). Släpps 1 mars 2017.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!