420 flaskor av Brians Glenfiddich-experiment


420 flaskor av Glenfiddich IPA Experiment anlände idag, den 20 januari. Malt Master Brian Kinsman samarbetade med ett mikrobryggeri i Speyside och lät Glenfiddichwhisky få sin avslutande lagring i fat som tidigare använts till India Pale Ale, något som aldrig gjorts tidigare.

Glenfiddich IPA Experiment är den första utgåvan i en ny serie med innovativa fatlagringar. Bakom experiment står Malt Master Brian Kinsman och bryggaren Seb Jones vid Speyside Craft Brewery. När de båda före detta kemisterna träffades började de båda omedelbart diskutera hur de kunde samarbeta för att utveckla smaker.

Brian Kinsman och Seb Jones tog fram tre typer av IPA och lät fylla nio bourbonfat som tidigare lagrat Glenfiddich. När ölet mättat eken tömdes faten och återfylldes med whisky. På kemisters vis började Brian Kinsman studera skillnader mellan olika typer av lagringar och whiskystilar. Valet föll slutligen på andra ölbryggningen, fat som innehållit IPA i en månad och en lättare whisky som slutlagrats tre månader på dessa fat.

Och nu kommer experimentet hit: Glenfiddich IPA Experiment har nummer 20220 och kostar 651 kronor. Så här säger Brian Kinsman själv om den:
– En whisky med citrustoner som följs av mjuka, söta vaniljanslag och en aningens antydan av färsk humle.
Glenfiddich IPA Experiment (nr 20220, 649 kr)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!