Highland Park Fire – Eldjättarnas furste


Ice hette den förra utgåvan i Highland Parks serie och nu är det alltså dags för Fire. Inte helt ologiskt kanske. Även denna är inspirerad av en legend och nu av den där Surt – eldjättarnas furste.

Surt försvarade sitt rike med ett stort brinnande svärd som lyste starkare och var varmare än självaste solen.
Ja, kulmen av berättelsen är slutkampen mellan gudarna och jättarna. Surt ledde Muspels söner över Bifrost, bron mellan jorden och Asgård och brände ner allt i sin väg. Asgård, gudarnas rike, förstördes i vad som kallas Ragnarök. Världen gick upp i lågor och från askan skapades en ny värld där vi lever idag. Poetiskt och kanske närmare dagens verklighet än vi vill erkänna ibland.

Men så över till whiskyn:
Doften är medelstor, fräsch med lätt rökighet. Smaken är medelfyllig, med bra integrerad rök och med en liten sötma i bakgrunden. Det är också i smaken man först känner kontakt med det valda namnet Fire. Eld är kanske att ta i, men visst är det mer krydda och liv i smaken jämfört med vad som visas i första akten av doften. Whiskyn avslutas med ett crescendo av smaker. Allt från mörk choklad, rök, murriga bär, honung och tobak utvecklas i ett enda virrvarr. Om det var så här Ragnarök smakade så kanske det inte var så dumt ändå.

Lansering: 17 februari
Nummer: 40048
Pris: 1999 kr
Antal flaskor som lanseras i Sverige: 1331 stycken
Poäng: 8,6p/10p

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.