Vem blir världens bästa bartender med fokus på rom?

Den 18 februari äger den svenska delfinalen i Diplomático World Tournament 2017 rum på Stockholm Waterfront under mässan Destillat Stockholm. Totalt har 13 bartenders från hela Sverige kvalificerat sig. En resa till Europafinalen i Venezuela står på spel innan världsfinalen i London avgörs i juni.

Det är tredje gången den internationella bartendertävlingen Diplomático World Tournament arrangeras. I år är den svenska deltävlingen förlagd till Stockholm Waterfront och mässan Destillat Stockholm. Vinnaren blir direktkvalificerad till Europafinalen i Venezuela. I juni kommer sedan 12 deltagare att tävla i världsfinalen i London.

– Det är väldigt roligt att vi har fått in så många bidrag till årets tävling, säger Margareta Lundeberg, vd för Handpicked Wines som representerar Ron Diplomático i Sverige. Extra kul är det förstås att vi lyckats väcka intresse för tävlingen över hela landet och har deltagare från Kivik i syd till Umeå i norr.

Deltagarna i årets tävling. Klicka för större bild.

De 13 som tagits ut kommer bland annat att tävla med en cocktail baserad på Diplomáticos nya rom Mantuano som ersätter Diplomático Reserva.
Resultaten bedöms av en jury bestående av Ola Carlson från Bar Hommage, Maya Samuelsson från Vinkällan, Johan Evers som var 2015 års svenska vinnare i tävlingen och Alf Tumble som bland annat är dryckesskribent på Dagens Nyheter.

– Diplomático var den rom jag först kom i kontakt med, vilket så klart har satt sina spår hos mig. Det jag tycker är charmigt med Diplomático är att den har de rustika, komplexa tonerna och en rivighet som jag tycker är väldigt sexig, säger Natalie Haglund som är bartender på Pharmarium i Stockholm och en av deltagarna.

Konferencier under tävlingen är Dagens Industris vinskribent Per Styregård.
Deltagare i den svenska delfinalen:
Christian Cordes från Mr French, Stockholm
Johan Miranda från Orangeriet Boule & Bistro, Umeå
Robert Sandqvist från Lilla Örebro Bar & Kök, Örebro
Niclas Odebrant från Kiviks Hotell & Konferens, Kivik
Dosa Ivanov från Clarion Hotel Post, Göteborg
Christoffer Bergqvist från Restaurang Hak, Göteborg
Joel Persson från Vita Kaninens Drinksällskap, Stockholm
Nathalie Haglund från Pharmarium, Stockholm
Karl-Martin Edin från Open/Closed, Umeå
Mattias Borg från Americain, Haymarket, Stockholm
Charlotte Halzius från Tak, Stockholm
Fredrik Wallin från Nytorget 6, Stockholm
David Berfner från Hotel Riverton, Göteborg

Mer information om tävlingen finns på www.diplomaticoworldtournament.com

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!