Nykomling till öl-trio från Dieu du Ciel

Den tredje mars dyker en trio öl upp från bryggeripuben Dieu du Ciel! i Quebec. Två av dem känner vi sedan tidigare, men ”Det stora mörkret” är en nykomling.

Bryggeripuben Dieu du Ciel! (Gud i himlen!) i Quebec öppnades 1998 och bakom den stod tre mikrobiologer och tillika hemmabryggare. 2004 blev de tvungna att tänka på att bygga ut eftersom efterfrågan snabbt växte. Då anslöt sig Luc Boivin och Isabelle Charbonneau och så bildades Dieu Du Ciel Microbrewery Inc. De hittade den perfekta platsen i stadsdelen St-Jerome där ett snabbköp lagts ner.

Efter ombyggnationer kunde de två år senare servera sina första öl där. De har idag ett brett utbud med mängder av olika slags öl och har genom åren vunnit en oherrans (så att säga) massa priser. Idag har de också ett brasserie i Montreal.

Den 3 mars kommer en trio öl via Wicked Wine. Två av dem har vi kunnat stifta bekantskap med tidigare: Rigor Mortis (nr 11550, 34,1 cl, 45,90 kr) och Solstice d’Hiver (nr 11582, 34,1 cl, 46,90 kr). Den tredje är dock en nykomling, en imperial stout med 9,5 procents alkoholhalt som fått namnet Grande Noirceur (nr 11583, 34,1 cl, 45,90 kr) som betyder ”Det stora mörkret” vilket är vad Quebecborna kallar åren mellan 1945 och 1960, då Maurice Duplessis var Premier Ministre du Québec och ledde en konservativ regering som dominerade Quebecs politik.

Enligt historikern Gérard Pelletier utsatte den provinsen för ”ett tjugoårigt styre som kännetecknades av lögner, orättvisa och korruption, ett systematiskt maktmissbruk, ett trångsynt inflytande och höjden av enfald”.

Allt annat än enfaldig är dock stouten ifråga. Det är ett intensivt, mörkt öl med en välintegrerad hög alkoholhalt och komplex karaktär.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!