Allt om Whiskys sommartips 2017


Sommaren sladdar äntligen in, precis när vi trodde att den aldrig skulle dyka upp. Nu till semestern är det kanske dags att ta med en kul whisky till sommarstugan eller att köpa ett par roliga flaskor till samlingen hemma. Här kommer några väl valda rekommendationer från Allt om Whisky.

The Chita

En japansk vildhäst
Prova mer grainwhisky är mitt tips över lag. Spännande som attan. Här är en grainwhisky från Japan som du kan inhandla på taxfree i sommar. Doften är lättsam med toner av citrus och vita sommarblomster, lite vass men smaken förlåter allt. En frisk whisky med sötma len som honung utan att vara kvalmig och svår. Medelfyllig, mango, nästan solmogna sommarbär i smaken. Lätt kryddighet från faten i eftersmaken som bryter av fint. Runt 400 kronor kostar den på taxfree runt om i världen.

Old Pulteney 2002 Ambassadors Single Cask 715

En ofiltrerad, fatkryddig vaniljfest
Inte en minut för sent kommer Allt om Whiskys stipendiewhisky ut. Måste säga att Jonas Gyllenpanzar Stjerna och Annelie Huczkowski gjorde ett fenomenalt val av fat. Några få har lyc­kats få testa denna stjärna och deras utlåtanden har inte gjort någon besviken. Vilka lovord! Jag kan bara säga att det är en fantastisk single cask från Old Pulteney, en ofiltrerad fantastisk och vild whisky från ett av lagerhusens bourbonfat. Exklusiv och helt enastående! 258 flaskor Lanseringsdatum: 2017-06-03.
Pris: 1 299 kr.

Tullibardine 20 Years

Under våren hade jag förmånen att få besöka det charmiga destilleriet Tullibardine, som ligger i den lilla byn Blackford bara en timmes bilresa från Glasgow. Ett härligt böljande landskap och med utsikt över den lilla å som rinner förbi utanför fönstret i destilleriet. Efter en rundvandring på destilleriet med avslutande provning var det deras 20-åriga Highland Single Malt jag uppskattade mest. En rund och lagom rökig whisky med lite salta toner och inslag av rostade fat. Friska toner av vanilj och citrus finns i denna whisky som har en lång behaglig eftersmak. Lyckligtvis finns Tullibardine 20 years att beställa på Systembolaget.
Nr: 85139,
Pris: 993 kr

Talisker Skye

En annan whisky som har påverkat mig just nu är Talisker Skye. Namnet Skye kommer från ön där Talisker har sitt destilleri. En mjuk och trevlig whisky med en lätt rökig ton, att en liten del lagrats på amerikanska fat som är mer rostade än brukligt ger en behaglig rökig touch. Friska fruktiga inslag, kanske en lättare och fruktigare whisky än vad man annars är van vid från Talisker, men även en van Taliskerdrickare känner igen den speciella husstilen.
Nr: 85515,
Pris: 399 kr

Nikka from the Barrel

En av de bästa blended whisky som finns att köpa på Systembolaget. Passar till alla väder och tillfällen.
Består av 40 % maltwhisky och 60 % grainwhisky. Sherry butts och refill hogshead-fat. 10-12 år, ABV 51,4%.
Smaker: Färska frukter, karamell, vanilj, kakao, tobak, kryddig.
Nr: 551
Pris: 409 kr

Old Pulteney 17 years

Favoritwhiskyn från mitt favoritdestilleri. En whisky som vunnit mycket priser och jag förstår varför.
Second fill amerikansk ek, ex-bourbon och first fill spansk ek, ex-oloroso sherry fat. ABV 46%.
Smaker: Oljig, vanilj, gröna frukter, honung, gräs, lite blommig, lätt pepprighet.
Nr: 86999
Pris: 849 kr

Rock Oyster

På sommarkvällarna efter grillning och ett dopp i havet sitter det fint med en rökig whisky. För tillfället har jag fastnat för Rock Oyster, en blended malt som innehåller whisky från öarna Jura, Orkney, Arran och Islay. Här trängs sötma från konserverad fruktcocktail, sötlakrits, vanilj och honung med örter, tygplåster, torvrök och havssälta i en härligt kaxig blandning.
Nr: 85067
Pris: 501 kr

Blanton’s Straight from the Barrel

Man ska inte underskatta en härlig bourbon i sommarvärmen, och det passar denna smakrika rackare alldeles perfekt till. Med sina höga alkoholstyrka tål den lite vatten och bjuder upp till dans med smaker som färsk frukt, sirap, ek, vaniljsås, smörkola, mörk choklad, honung och massor med kryddor.
Nr: 86626
Pris: 674 kr

BenRiach Peated 17 Years – Septendecim

En helflaska till balkongen där hemma och några småflaskor till båten! Under en inspirerande provning på destilleriet BenRiach provade jag denna peated som är precis så där lagom rökig i tonen. Inte överdrivet tuff så det smäller i käkarna utan en myc­ket elegant balanserad whisky med underbart salta lakritstoner och rostad karamell. Helt klart min favorit av peated whisky.
Nr: 85367
Pris: 799 kr

Glenfiddich Tri-Pack 12, 15 & 18 Years

Här har vi egentligen allt man behöver: tre magnifika whiskys i sjukt snygg och inbjudande förpackning. Jag spenderar hela somrarna i skärgården och på båten och när man ligger tryggt i hamn så finns det inget godare än en Glenfiddich på akterdäck. Detta blir årets båtwhisky för herr Zäll!
Nr: 477
Pris: 399 kr

Aberlour a’bunadh

En sann sherry-bombe, som alltid leverer. I disse dager med mye mas om NAS, er det befriende med et slikt kvalitetsprodukt. Det er mørkt og søtt. Tenk tørkede frukter – rosiner og fiken. Sjokolade og lær. Krydder, appelsinskall og honning. Ta denne frem etter midnatt, med gode venner, en sommerkveld.
Nr: 445
Pris: 649 kr

Mackmyra Vinterdröm

Javisst, en Vinterdröm som sommertips. Nordmenn er spesielle, det vet man jo. Dette er en herlig whisky fra Mackmyra. De karibiske toner, den kjølige sødmen og den lekende fruktigheten gjør dette til en perfekt sommerwhisky i mine øyne. Denne nytes gjerne på et svaberg, mens man ser utover havet.
Nr: 40040
Pris: 598 kr

Tullamore Dew

Till sommaren hör att sitta ute sent i sommarnatten. Grillen har slocknat, lite myggor surrar och den härliga ljusa sommarkvällen lägrar sig. Det börjar bli lite svalare och kaffet ska serveras, här njuter jag gärna av en mjuk whiskey med fruktiga inslag av päron och lite fat, ingen rök här, utan sippar på ett värmande glas med Tullamore Dew.
Nr: 524
Pris: 299 kr)

Woodford Reserve Bourbon

I väntan på grillen blir det en Old Fashioned när det ska lagas en riktig BBQ-måltid. Ibland görs en kanna då man kan ta efter behov och spä med soda om man vill ha en mer läskande drink. I kanna eller glas; ta en sockerbit per person och droppa Angostura Bitter på och slå lite sodavatten över och rör om tills sockret löst sig. Lägg rikligt med is i kannan och häll Woodford bourbon över, toppa med några apelsinskivor. Servera genast i högt glas.
Nr: 10104
Pris: 399 kr

Spirit of Hven Seven Stars No 5 Alioth

Ännu en stjärna från Backafallsbyn. Den femte som fått sitt namn efter stjärnan Alioth som man hittar i Karlavagnen. Whiskyn ifråga är gjord på 8 procent chokladmalt, 4 procent rökmalt och 44 procent lagermalt. Den har lagrats på en blandning av eksorter, fransk Petraea och Robur samt amerikansk Muehlenbergii och slutlagrats på spansk Quercus Robur. Den har kraftfull, men balanserad och komplex smak. Visst finns det lite tobak därinne – tveklöst från Davidoff…
Nr: 40047
Pris: 795 kr

Southern Comfort

Visst har den fortfarande en ton av bourbon – eller tycker man det bara? Tidigare gjordes den på bourbon men numera används neutral sädessprit (utom i Reserveversionen som gott kan vara en bra idé att kolla efter på flygplatserna). Och visst förstår man varför Janis Joplin gillade den?
Nr: 618
Pris: 259 kr

Vi på redaktionen hoppas att ni får en fantastisk midsommar!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!