Rémys klassiker – nu också som liten


Rémy Martin XO torde odisputabelt vara en av hela cognacsbranschens mest respekterade buteljeringar – och absolut en av de bästa cognacs man kan tänka sig. Men ett och ett halvt tusen kanske känns lite häftigt, speciellt om man inte provat den tidigare. Men sedan i somras finns den också i litet format.

Rémy Martin XO Excellence tillverkas uteslutande av vin från Grande Champagne (85 %) och Petite Champagne, Cognacs allra förnämsta distrikt. Efter två destilleringar i traditionell potstillpanna gör Rémys Cellar Master sedan en blend av över 400 olika eau-de-vie innan den lagras på fat av Limousine-ek i upp till 37 år (minst 10). XO-versionen Excellence lanserades 2003 och ersatte den tidigare XO Special.

Doften har beskrivits som ”blommig och fruktig, nästan mustig” och fylld av russin, dadlar, honung och apelsinmarmelad. Smaken är uppbyggd av mogna frukter, plommon, päron, rabarber, krusbär och en varm omfamnande ek.

Varför inte till att börja med göra som Rémy själva föreslår, göra en Old Fashioned.
Jo, ni läste rätt – de tar XO istället för whisky i den klassiska drinken. Prova!

Old Fashioned Cognac
2 cl Rémy Martin XO Excellence
1 råsockerbit
3-4 droppar Angostura Bitter
Några droppar soda
Gör så här:
Häll Angostura över sockerbiten och tillsätt några droppar sodavatten. Fyll glaset med iskuber och häll över cognac.

Rémy Martin XO Excellence
Volym: 35 cl
Nr82749
Pris: 899 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!