Glenmorangie är ute och cyklar

Glenmorangie Distillery Bike

Jo, rubriken är helt korrekt faktiskt, fast inte i bildlig bemärkelse.

Ken Wheeler, jobbade med att designa flygplan och upptäckte att gamla flygplan byggda av trä hade förvånansvärda egenskaper när det gällde att dämpa vibrationer och enastående utmattningsbeständighet. Wheeler var också en cykelentusiast men hade aldrig blivit nöjd med de cyklar marknaden erbjöd.

Cykelram Glenmorangie Distillery Bike

Hans upptäckt av träets egenskaper i de gamla planen fick honom att fundera över om inte en cykel av trä skulle kunna vara svaret. Efter mängder av experiment och tester blev han övertygad och började tillverka träcyklar 2007.

Nu har han samarbetat med Glenmorangie och tagit fram världens första cykel gjord av trä som tidigare varit whiskyfat. Ytterligare ett projekt som går under paraplynamnet ”Beyond The Cask” som förra året sattes igång med att göra världens första solglasögon gjorda av ekfatsträ.

Närbild Glenmorangie Distillery Bike

Nu är inte Glenmorangies ekfat vilka fat som helst, för till skillnad från andra destillerier som använder faten fem eller sex gånger, används Glenmorangies endast två gånger. När de amerikanska ekfaten tjänat ut sin roll vid destilleriet i Skottland skeppas de tillbaka över Atlanten till Oregon och till Wheelers företag Renovo. Där använder man sig av 15 fatstavar för att bygga de ihåliga ramarna till en Glenmorangie Original cykel.

Detalj från Glenmorangie Distillery Bike

Varje cykel är specialdesignad för att maximalt utnyttja varje trapetsformad ekstav.

Alla fakta och siffror om cykeln hittar ni på https://renovobikes.com/products/renovo-x-glenmorangie-original.

Där kan man också lägga handpenningen (1 000 dollar) på en order. En Glenmorangie Launch Edition cykel kostar 6 950 dollar (cirka 55 400 kr).

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!