Klubbsjubileum med Beathas vänner


I september 1992 grundade Kenneth Lindblad whiskyklubben Beathas Vänner – och i år firar de 25-årsjubileum.

Då, för 25 år sedan fanns det bara två whiskyklubbar i Sverige: WAS och så då nystartade Beathas Vänner.
Den 16 september det året hade Beathas Vänner sin första provning och då deltog cirka 20 whiskyintresserade vänner. Idag är antalet 200 och Kenneth är fortfarande generalsekreterare och sköter det mesta med hjälp av ideellt arbetande styrelsenmedlemmar. Namnet är förresten taget från det gaeliska ordet för whisky ”UisgeeBeatha”.

En av de första gästerna som besökte klubben i Linköping var Andrew Symington som driver det oberoende buteljerarföretaget Signatory. Bland mycket annat Kenneth minns så är det när Richard Paterson (från Dalmore) var på besök och hade en flaska whisky som kostade flera hundra tusen – den bjöd han Kenneths dotter på (det var hennes första whisky), men han bjöd inte Kenneth!

Den gäst som gjort störst intryck på Kenneth är professor G.H. Palmer (numera pensionerad) från Heriot-Watt University som Kenneth först träffade på Chivas Academy i Skottland. Palmer är specialist på korn och arbetade både inom whisky- och ölvärlden.

Till 25-årsjubileet blev det förstås speciellt framtagen whisky – en 25-årig Strathmill från ett av Beathas Vänners många egna fat. Den presenterades i träschatull med två glas, kork och läderetikett.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!