Rom från Martiniques äldsta destilleri


Fransmannen Jacques Bally grundade ett destilleri i Le Carbet på Martiniques västkust. Året var 1917. Och han var en av de första som lagrade rommen.

Inspirerad av cognac från hans hemland, var Jacques Bally bland de första som började lagra rom på ekfat på Martinique. Vid destilleringen använde han sig av enbart färskpressad sockerrörsjuice. 1924 skapade han också den pyramidformade flaskan, som onekligen hjälpte till att etablera hans rommärke världen över.

1978 flyttade destilleriet till östkusten och 1989 lades det ner, men J. Bally rom produceras på Distillerie de Simon, som anses idag som ett av de mest tekniskt avancerade destillerierna på ön. Det grundades 1862.

Det finns en hel del att säga om Ballys 7 ans Pyramide. Många kallar den en riktigt klassisk agricole-rom som är kryddig med lite rökiga toner och knäckig choklad i doften. Eftersmaken beskrivs som rejält eldig.

J. Bally 7 ans Pyramide
Nr 10306
Volym: 700 ml
Pris: 469 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!