Hjärtliga drinkar till Alla hjärtans dag


På onsdag är det Alla hjärtans dag igen. Sedan 1985 har den markerats i våra kalendrar, men började firas redan på 400-talet inom katolska kyrkan. Dagen till ära har Josephine SondloBar Hommage i Stockholm specialkomponerat två drinkar.

Valentine’s Day
heter den på engelska, men vem denne Valentine egentligen var är lite oklart. Det fanns nämligen flera helgonförklarade Valentinusare på 200- och 300-talet.

Så här står det på Wikipedia: ”I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom och förälskade, och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek. Under medeltiden uppstod där också en sed att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade Valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära. I dag är Valentindagen starkt uppmärksammad i alla engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort.

Länge var det hjärtformade geléhallon som gällde. Nu är det rosor – det säljs över fyra miljoner sådana härhemma varje 14 februari. Men varför inte en drink också?

Josephine Sondlo arbetar på Bar Hommage, på Krukmakargatan 22 i Stockholm. Under hösten var hon med och tävlade i den världsomspännande bartendertävlingen World Class, där hon först blev den bästa bartendern i Norden och sedan tog hem en imponerande sjunde plats i den globala finalen i Mexico City.

Hon har komponerat två drinkar till Alla hjärtans dag, båda baserade på rom från producenten Zacapa i Guatemala. De lagrar sin rom i högländerna i Quetzaltenango, där Zacapa utvecklar sin komplexa smak och karaktär 2300 meter över havsytan i vad som kallas ”det mystiska huset ovan molnen”. Zacapas chefsdestillatör, Lorena Vásquez, påbörjade sin karriär i romvärlden för 22 år sedan. Idag är hon en av tre ”master destillers” i världen.

Planter’s Punch

  • 30 ml limejuice
  • 15 ml citronjuice
  • 15 ml sockerlag
  • 15 ml Grenadine
  • 60 ml Zacapa

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i en shaker tillsammans med is och skaka koncentrerat i ca 10
sekunder.
2. Häll mixen i ett highballglas tillsammans med mycket is.

Million Dollar Cocktail

  • 30 ml Zacapa 23
  • 30 ml lime
  • 30 ml sloe gin
  • 30 ml aprikoslikör

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i en shaker tillsammans med is och skaka koncentrerat i ca 10
sekunder.
2. Häll mixen genom en sil i ett klassiskt cocktailglas utan is.

Zacapa

Nr: 500
Pris: 499 kr (70 cl).

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!