Ta en Gin & Tonic på måndag


Nu på måndag, 9 april, är det Gin-&-Tonic-dagen. Här är några trevliga recept om du vill helga dagen ordentligt.

Ska du fira G&T-dagen med Hendrick’s Gin kanske? Den kommer via William Grant & Sons. 1963 byggde familjen Grant sitt destilleri i Girvan utanför Turnberry i sydvästra Skottland. Några år senare förvärvade de en antik och världsunik utrustning för gintillverkning. På pannans hals fanns en ”korgboll” där spritångorna kom i kontakt med örter. Dessa pannor är idag mycket sällsynta och närmast att betrakta som museala rariteter.

Hendrick’s togs fram av teamet bakom världens mest säljande singelmalt. Efter flera år av experiment fulländandes receptet 1999 och döptes till Hendrick’s. Den tillverkas hantverksmässigt i de två antika pannorna Carter-Head och Bennet.

I det (förstås) hemliga receptet ingår klassiska ginsmaksättningar som enbär, koriander och citronskal, men även för Hendrick’s unika ingredienser som bulgariska rosenblad och gurka.

Flera delar från minst tio olika ört- och kryddväxter kommer till användning. Då andra ginproducenter kokar örter eller tillsätter smaker efter destillationen. Hendrick’s får sina genom infusion högt upp i Carterpannans hals.

Grants äldsta familjemedlem Janet Sheed, som var 110 år gammal när hon avled 2012, döpte Grants gin till Hendrick’s efter familjens trädgårdsmästare.

Så här lyder receptet enligt importören på en perfekt Gin & Tonic:

  • 6 cl Hendrick’s Gin
  • 12 cl Tonic Water
  • Gurkskivor
  • Is

Gör så här:
Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin. Häll i tonic samt dekorera med gurkskivor.

Lagom till vårvärmen (??) föreslår de också en läskande ginsorbet:

  • 300 g gurka
  • 4 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1,45 dl citronsaft
  • 14 cl Hendrick’s Gin

Gör så här:
Skala gurkan och mixa den till en puré. ?Koka vatten och socker till ett sockerlag och låt svalna.?Blanda ned sockerlag och citronsaft med gurkpurén.?Tillsätt Hendrick’s gin.? Rör ihop i en glassmaskin (har du ingen glassmaskin så ställ i frysen minst ett dygn). ?Servera i iskalla glas med gurka eller rosenblad.

Hendrick’s Gin

Nr: 81679
Volym: 70 cl
Pris: 449 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!