Palmbladsskuggade esplanader, gassande hetta som mildras av salsadansande havsbriser, lojt buktande sandstränder och en svalkande Mojito.
Nej, det går inte att ta miste på att man befinner sig i Havanna även om en Mojito sitter lika bra var som helst. Men Kuba är Mojitons hemland och ingredienserna i den utgör också en essens av landet: socker, rom, lime och mynta.
Mojiton dök upp i början av förra seklet och var en synnerligen dyr cocktail eftersom is importerades från New England. Men när is kunde göras lokalt fick den sitt genombrott och kallades på 1920-talet ”Kubas nationaldrink”.
Det var också då Havanna blev en kasinobemängd lekplats för amerikansk överklass, gangsters och kändisar som drällde in från det torrlagda hemlandet via särskilda ”Rum-flights”.
Idag är ju allt annorlunda på Kuba – men inte Mojiton. Det enda som hänt med den är en stigande popularitet som via Hemingway befästes när den figurerade i James Bondfilmen Die Another Day.
Recepten är otaliga och skiljer sig åt en del, men här är grundingredienserna: Rom (ljus sådan), några myntakvistar, lime, socker och rikligt med is. Kom bara ihåg att det i en äkta Mojito ska vara Yerbabuena, en kubansk myntasort med en alldeles egen mild, söt smak.
Men den lilla själen då?
Jo, Mojito betyder ”den lilla själen”. Ordet ”mojo” i kubansk slang är just själ (även om ordet i andra sammanhang möjligen betyder något annat – i låten ”Got my mojo working” till exempel är det ju knappast själen det handlar om…) och med ändelsen ”ito” blir det som alltid ”den lilla”.
Recept: Mojito
- 4 – 6 cl ljus rom
- 2 cl limejuice (ca en halv limefrukt)?
- 2 cl sockerlag*
- Ett par kvistar färsk mynta?
- Sodavatten
Muddla (krossa i mortel) några kvistar färsk mynta med pressad limejuice, sockerlag och vit rom.
Fyll upp med sodavatten och lägg i isbitar. Garnera med en myntakvist.
* Sockerlag: lös upp 1 dl socker i 2 dl kokande vatten. Låt svalna.