Whisky i kräftans tecken

Kräftor och whisky. Det låter onekligen som ketchup till ärtsoppa, men ingenting kan vara mer fel egentligen. Whisky är ett förträffligt tilltugg till kräftor, som till de flesta skaldjur. Här kommer några tips inför höstens kräftskivor.

Kräftor. Foto: FolkoFolk

Kräftor, hummer och räkor är tacksamma delikatesser när det gäller att lyfta fram andra smaker och att förädla det underbara vita köttet. I Cajun- och Sydstatsköket är skaldjur stapelvara och det finns inte många ”gumbos” (grytor) som inte toppas med en rejäl skvätt whisky. I sydstaterna kokas kräftor med chili, örter och whisky och de sköljs ner med moonshine och andra godsaker. Recepten är ändlösa och sprit av något slag är aldrig långt borta, som kryddning eller sällskapsdryck.

I Sverige är vi traditionalister och våra kräftkok väcker på sin höjd diskussioner om man ska ha en sockerbit eller två i lagen. I en del mer frisinnade delar av landet är det vanligt med en flaska öl i koket för att få must i spadet och kraft i smaken. Men varför inte pröva med en skvätt Laphroaig eller annan tufft rökig whisky. Röken gifter sig perfekt med kräft- och dillsmaken och ger en spännande smakbrytning. Det behövs inte mycket, en deciliter är tillräckligt för ett tjog kräftor.

En klassiker som inte går att komma förbi när man talar mat och kräftor är skaldjurssoppan. Tänk att det finns människor som slänger kräft- och räkskal? Koka ur dem med lite tomatpuré, rotsaker och vitt vin och ni får en fantastisk buljong. Här kan också en skvätt sherrylagrad whisky göra underverk, både som smakhöjare i fonden, men också som en sista dressing före serveringen.

Kräftor kräva dessa dryckerPuritanska skaldjursfanatiker hävdar ofta att till kräftor äter man kräftor och inget annat. På senare år har dock kräftkalasen vuxit ut till rena smörgåsborden – om det kan man tycka vad man vill – och det serveras ofta en mängd pajer och smårätter utöver kräftorna. Prova att göra din Västerbottenpaj med ett par skvättar whisky, eller prova att marinera tärnad lagrad ost i whisky i åtta timmar. Det blir en succé på kräftskivan.

Till kräftor dricker man såklart snaps. Något annat är otänkbart. Men också här kan man smyga in whisky på ett oerhört gott sätt. Släng in en Ardbeg eller annan rökbomb i frysen. Låt den ligga så den blir så kall det bara går. Kylan lugnar ner röktonerna, sedan serverar du whiskyn som snaps i isande glas. Har du inte provat så måste du, det är en makalöst god snaps till kräftorna.

Ett annat tillbehör man inte kommer förbi är såklart kräftvisorna, man måste sjunga visor till kräftsuparna, något annat är lika otänkbart som ketchup till ärtsoppan. På Spritmuseum värnar man den svenska snapsvisetraditionen och har åtskilliga visor upplagda på sin hemsida. Här är en länk till kräftvisor: https://spritmuseum.se/wp-content/uploads/2012/02/Snapsvisor-Kr%C3%A4ftor-2014.pdf

Vi bad också vår mångårige medarbetare Hasse Nilsson som vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor att kreera två nya visor till oss. De blev så här:

Laphroaig 10 year old single malt

Kräftvisa

(melodi: Internationalen: ”Upp trälar uti alla stater”)

Av kräftor blir man rund om skorna
Och slutar vara introvert
Ta dig en sup för varje hona
Sen slår du klorna i var stjärt

Visa om whiskynördar

(Melodi: Sov du lilla videung)

Ni har säkert träffat dem
Som kan allt om whisky
Som vet allt om PPM
Och om sånt som trist e’
Som vet allt om Ben och Glen
Lägger upp på facebook sen
Verkar aldrig sluta
Verkar aldrig njuta

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.

Verifierad av MonsterInsights