Kanadensisk whisky: Välkommen till Sverige, J.P. Wiser’s!

Kanadensisk whisky har länge varit sorgligt eftersatt i Systembolagets utbud. Men kanske kan introduktionen av J.P. Wiser’s tioåring på den svenska marknaden sätta fart på utvecklingen. Vi tog ett snack med Wiser’s master blender Don Livermore.

Don Livermore, master blender J.P. Wiser's
Don Livermore, master blender J.P. Wiser’s

Bara att spana in Don Livermores CV inger respekt och beundran. Han började sin bana som mikrobiolog på destilleriet Hiram Walker & Sons – som också producerar J.P. Wiser’s – och studerade sedan, parallellt med jobbet, på distans för att få sin PhD i bryggning och destillering. Snubben är alltså, på riktigt, doktor i öl- och whiskymakning. Mäktigt är bara förnamnet…

Sammanlagt har Don Livermore varit på företaget i 22 år, och sedan 2012 i rollen som master blender.

– Vi är ett av Kanadas absolut största destillerier, och under de 22 år jag varit här har jag hunnit med att jobba med det mesta på destilleriet, säger Don.

Destilleriet grundades 1857 av John Philip Wiser. Runt år 1900 var destilleriet Kanadas tredje största och deras whisky såldes över stora delar av hela världen. Redan då var ett av J.P. Wiser’s signum den extra långa lagringen, något som gjorde att den stack ut jämfört med de kanadensiska konkurrenterna.

– Än idag är det en del av vårt DNA, vi jobbar med mycket längre lagring än som är vanligt för kanadensisk whisky. Vi har också generellt en högre andel råg i vår whisky, vilket ger både krydda och en intressant komplexitet i smakerna, säger Don.

Den 1 juni i år lanserades J.P. Wiser’s 10 Year Old Triple Barreled på Systembolaget, både som 70- och 35-centiliters petflaskor. I samma veva lanserades den också på barer runt om i landet, men då i den vanliga glasflaskan.

Rai Fierro på Pernod Ricard i Sverige tror att produkten har stor potential, både på grund av kvaliteten men också den låga prislappen: helflaskan kommer gå loss på blygsamma 229 kronor.

– Det här är ett segment där det inte hänt särskilt mycket alls på väldigt länge. Lite mossigt, med gamla traditionella produkter och ingen som direkt har utmanat. Jag tror att potentialen är stor och att det går att få upp intresset för kanadensisk whisky genom att introducera lite mer premium, säger Rai.

Grunden i Wiser’s tioåring är att man både destillerar och lagrar de olika sädesslagen för sig: majs, råg, vete, och att man först i slutskedet blandar dem. Man använder sig också av tre olika fattyper: nya ekfat, bourbonfat som använts en enda gång, och gamla kanadensiska whiskyfat för att få fram rågtonerna lite extra.

– Nu är jag ju partisk, haha, men jag är väldigt stolt över den här whiskyn, jag tycker att det är en fantastisk sprit. Komplex, djup och med bra krydda. Gör sig lika bra att sippa på som att ha i cocktails, säger Don Livermore.

Utöver tioåringen producerar J.P. Wiser’s även bland annat en 15-åring, en 18-åring och en 35-åring, plus ett par smaksatta varianter med vanilj och äpple. Ingen av dem är i nuläget planerade att släppas i Sverige, även om Rai Fierro och Pernod Ricard såklart ser framtida möjligheter att utöka sortimentet.

– De har ju en massa kul i portföljen, så vi får se vad som händer. Men just nu ligger fokus på att lansera tioåringen, säger Rai.

Nej, kanadensisk whisky har inte gjort särskilt mycket väsen av sig på länge, men kanske är tiden mogen för förändring. Det är i alla fall vad Don Livermore hoppas på.

– Kanadensisk whisky hör enligt mig till den mest innovativa och kreativa whiskyn i hela världen, helt enkelt för att vi har så få regler och lagar. Den måste vara gjord på spannmål, måste destilleras och lagras i Kanada, och måste ligga på fat minst tre år. Men det är de enda reglerna vi har att förhålla oss till, och det ger oss möjlighet till en enorm mångfald, säger han och fortsätter:

– Ärligt talat, jag skulle inte vilja vara master blender någon annanstans i världen.

Den höga andelen råg är en av de mest signifikativa aspekterna av kanadensisk whisky, och när det gäller råginnehållet menar Don Livermore att både J.P. Wiser’s i synnerhet och Kanada i allmänhet just nu går mot en ännu högre procent råg – allt för att försöka skapa en tuffare och större whisky.

– Det känns som att trenden bland whiskydrickare, i alla fall här hos oss, går mot mer kraft och större smaker, och en del av mitt jobb som master blender är såklart att försöka läsa vad konsumenterna vill ha och sedan tillfredsställa deras önskemål.

Det dags för doktor Don Livermore att hasta vidare. Jobbet kallar.
– Som master blender är man alltid på väg någonstans, jag kan aldrig stå still. Varje dag går ut på att hitta nya sätt att göra bättre och bättre whisky.

Välkomna till Sverige, J.P. Wiser’s.

Grubes smaknoteringar – J.P. Wiser’s 10 Year Old

Mjuk och avrundad i stilen, med vanilj, honung, knäck, mandel, gräsiga örter och en skön kryddkick. Ännu tydligare rågkrydda i smaken, med inslag av vitpeppar, plommon och vanilj. I finishen växer en del rostade toner fram, tillsammans med en tydlig nyans av apelsin.

J.P Wiser’s 10 year old

Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40%
Pris: 229:-
Nr: 422

Andreas Grube är en mångsysslare med många strängar på sin lyra: journalist, sommelier och dessutom musiker och kompositör som skriver musik åt såväl film och tv som diverse popartister. Här på Allt om Whisky deltar han både som provare och med initierade reportage om personerna och platserna bakom spriten.