Whisky Live 2018 – Paradis i Paris

Whisky Live i Paris brukar kallas en av världens bästa whiskymässor. För några veckor sedan var det dags för den 14:e upplagan av denna bejublade whiskyfest vid Seines strand.

Whisky Live Paris 2018

Fler och fler svenskar lägger in en höstweekend i Paris för att botanisera bland spännande buteljeringar och svårfångade rariteter.

Whisky Live i Paris skiljer sig från många andra vin- och whiskymässor eftersom allting betalas i entrén. I år kostade biljetterna 64 euro och sedan gäller fritt blås i alla montrar. Man kan tro att detta skulle sluta med fullt kaos, men faktum är att besökarna är mycket försiktiga, intresserade och kunniga, och på varje mässmonter står rejäla spottkoppar som personalen hela tiden springer och tömmer.

– Jag ser betydligt fler berusade människor på svenska mässor än jag sett här, säger Henrik Persson, som är marknadschef på High Coast Whisky som för första gången visade upp Boxwhiskyn i sin nya design i Paris.

Henrik Persson, High Coast distillery
Henrik Persson, High Coast distillery

Whisky Live arrangeras vid den stora mässanläggningen The Docks alldeles intill Seine nära stationen Gare d’Austerlitz, eller som Parisarna säger ”i femte”. Den futuristiska byggnaden har fyra våningar. Själva mässan är på plan tre. Hallen är gigantisk och utställningen är indelad i olika sektioner, skotsk whisky är den största med åtskilliga destillerier och oberoende buteljerare på plats. Gordon & MacPhail och Douglas Laing har många besökare i monterarna, men det har också Diageo, Glendronach och många av de stora. Den japanska whiskyn möter ett enormt intresse, liksom indisk och taiwanesisk. Världswhiskyn har en egen avdelning och där möts man av varumärken man inte visste fanns.

Glas med whisky från Whisky Live Paris 2018

I år var över 1 000 whiskysorter representerade. När provade ni senast en whisky från Belgian Owl, franska Brennes, eller italienska Puni? När drack ni maltwhisky från Kanada, Schweiz eller från skotska buteljerare ni aldrig hört talas om, och när var ni först att få prova nyheter från Glen Grant, Highland Park, Ardbeg och många fler?

Eller hur är det med erfarenheten av udda rom-märken, fransk armagnac och lyxgrappa från Valpolicella?

För den som suktar efter gammal exklusiv 60-talswhisky finns också en 200 kvadratmeter stor VIP-avdelning med sällsynt whiskyrariteter, som man kan prova mot betalning. I anslutning till mässhallen finns också en butik där man kan köpa de flaskor man faller för i montrarna. Storsäljare i år var japanska Chichibus exklusiva buteljering för whiskylive, den sålde slut på några minuter – och självklart erbjuds det masterclasses med flera av storfräsarna i whiskyvärlden.

De svenska destillerierna representerades av High Coast och Mackmyra som lockade många nyfikna besökare till sina montrar. Mackmyras Patrick Björsjö var mycket nöjd med mässan.

– Det är en fantastiskt vacker mässa. Visuellt påkostad i alla led och säkert svår att ”räkna hem” för de mindre aktörerna. Mässan är perfekt för oss att lansera nyheter på, bland annat hade vi världspremiär för årets vintersäsongswhisky – Vinterglöd – som är slutlagrad på glöggvinsfat. En kryddigt värmande whisky som verkligen gick hem, säger han.

Besökare på mässan Whisky Live Paris 2018

Frankrike, som är en av världens största whiskymarknader, är ett viktigt land för Mackmyra, som för många andra världswhiskydestillerier. Nyfikenheten att prova nytt är stor och fransmännen har ett genuint intresse för mat och dryck.

– Det är en väldigt kunnig publik i Frankrike i stort, man har också en stor lust och nyfikenhet att prova nya saker. Mackmyra och craft distillers generellt står högt i kurs här och intresset bara växer för varje år som går, säger Patrick Björsjö.

Även Henrik PerssonHigh Coast Whisky var mycket nöjd med mässan.

– Man måste nästan vara med här, visst, det är kostsamt för oss mindre destillerier, men här träffar vi hela whiskyvärlden. På fackdagen kommer 4 000 fackbesökare, många av dem är inköpare från butiker och affärskedjor. Fler än 150 journalister och importörer från 30 länder är också viktigt att komma i samspråk med. Vi har med oss många visitkort hem med spännande kontakter, säger han.

Är du intresserad av att förgylla en höstweekend med Whisky Live 2019 är de preliminära datumen 21–22 september. Håll utkik på www.whiskylive.com för mer information och bokning av biljetter.

Foto: Whisky Live

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.